+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

„Mažas yra gražus“ – konferencija „Herderio skaitymai 3“

Mieli, šilutiškiai,

balandžio 21 d. Šilutės pirmojoje gimnazijoje vyko konferencija „Herderio skaitymai 3“. Jos pagrindinė idėja buvo pasirinkta J. G. Herderio frazė „Mažas yra gražus“, o tikslas – prisiminti J. G. Herderio veiklą, jo idėjas ir pažvelgti, kaip tos idėjos veikia mūsų nūdienos gyvenime.

Konferencija vyko nuotoliniu būdu ir jos metu pranešimus skaitė mokslų daktarai Arvydas Juozaitis, Liucija Citavičiūtė ir Kotryna Rekašiūtė. Pasisakė ir mūsų kraštiečiai – Šilutės liuteronų evangelikų parapijos kunigas Remigijus Šemeklis bei M. Jankaus muziejaus direktorė Liudvika Burzdžiuvienė. Pranešimai buvo labai skirtingi, bet juos vienijo pagrindinė renginio idėja apie mažos tautos, mažo žmogaus ar bendruomenės svarbą politikoje, kultūrinėje ar visuomeninėje veikloje.

Konferencijos metu buvo proga pasidžiaugti Šilutės pirmosios gimnazijos mokytojos Vaidos Galinskienės ir jos mokinės Lukrecijos Lazaraitytės veikla saugant lietuvininkų tarmę, mokytojos Giedrės Pocienės vadovaujamo H. Šojaus muziejaus folkloro kolektyvo „Ramytė“ parengta programa pagal I. Simonaitytės kūrybą, gimnazijos mokinės Vytautės Kubaitytės mintimis, kurios atsakingam mokiniui kyla po pamokos, praėjus temą…

Galiu teigti, kad mūsų konferencija tikrai pavyko. Tokie susitikimai yra tikrai prasmingi ir mums mokytojams, ir mūsų jaunajai kartai. Jau dabar svarstome ir apie kitą mūsų susitikimą „Herderio skaitymai 4“. Kokia turėtų būti jo tema? Ji tarsi pati save siūlo – tai Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos  100 –sios metinės.

Jeigu būtų norinčių aktyviai sudalyvauti – mūsų renginyje skaityti pranešimą, dalintis kita įdomia informacija, atradimu ar pastebėjimu kviečiame kreiptis. Visada būsite išgirsti.

Algirdas Gečas,
Konferencijos organizatorius.
Šilutės pirmosios gimnazijos istorijos mokytojas – ekspertas