+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Krizių valdymas mokykloje

[singlepic id=1746 w=200 h=200 float=right]Spalio 26 d. Žibų pradinės mokyklos Vaiko gerovės komanda dalyvavo ,,Krizių valdymo mokykloje“ seminare.

Įvairūs skaudūs įvykiai (savižudybės, netikėtos mirtys, stichinės nelaimės, gaisrai, teroristiniai aktai ir kt.) sukelia daug skausmo ir neigiamų pasekmių, daro ilgalaikį poveikį tiek individualiu, tiek organizaciniu lygmeniu. Švietimo įstaigos, kuriose mokosi nepilnamečiai asmenys, yra ypač jautrios krizėms. Jos gali paveikti pavienius asmenis ar visą mokyklą. Dėl šiuolaikinių technologijų ir visuomenėje vykstančių procesų krizinės situacijos sulaukia itin didelio žiniasklaidos susidomėjimo, o tai tik apsunkina šių įvykių sukeltų pasekmių įveikimą ir didina pasikartojimo tikimybę.

Augant savižudybių skaičiui, kartojantis smurto atvejams ir kitoms krizėms, svarbu kalbėti apie šių įvykių prevenciją ne tik individualiu lygmeniu, bet ir nagrinėti jų valdymo galimybes organizacijose, ypač mokyklose. Valdant krizes, teikiant paramą krizes išgyvenantiems žmonėms, reikalingos specifinės žinios apie krizių įveikimą.

Seminaro dalyviai pagilino žinias apie savižudybės rizikos faktorius ir rizikos ženklus, komplikuotą gedėjimą, individualios ir grupinės paramos krizių atvejais galimybes, mokėsi atpažinti ir valdyti bei pritaikyti efektyvius krizių valdymo modelius mokykloje, atnaujino žinias ir gebėjimus, kurie leis Vaiko gerovės komandai efektyviai valdyti krizines situacijas mokykloje.

Ilona Norgėlienė
Švietimo pagalbos tarnybos psichologė, socialinė pedagogė metodininkė