+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Išvyka į durpyną

[singlepic id=1913 w=200 h=200 float=right]Gegužės 24 d. Žibų zonos pradinių klasių mokytojos, pakviestos Traksėdžių pagrindinės mokyklos kolegių, mielai sutiko dalyvauti edukacinėje išvykoje į Traksėdžių durpyną. Edukacinės programos tema „Lietuvoje randamų naudingųjų iškasenų gavyba: nauda ir problemos“.

Mokytojas, lydimas metodinio būrelio vadovės Rasos Jankauskienės, pasitiko ir apie „Klasmann-Deilmann Šilutė“ įmonę konferencijų salėje papasakojo vyresnioji inžinierė Valerija Daukantienė. Per valandą trukusį įmonės pristatymą lektorė išvykos dalyves supažindino su bendrovės „Klasmann-Deilmann Šilutė“ veikla, durpių kasybos specifika ir indėliu padedant atstatyti Aukštumalos telmologinio draustinio ekosistemą.

Traksėdžių mokyklos mokytojos ir viešnios nekantraudamos laukė išvykos į patį durpyną ir į ne tik Lietuvoje žinomą unikalią Aukštumalos aukštapelkę.

Važiuodamos specialiu išvykoms pritaikytu traukinuku, matėme puikiai tvarkomą įmonės teritoriją, didžiulius kalnus durpių, kurios įmonėje tinkamai apdorojamos, supakuojamos ir  eksportuojamos į įvairias Europos šalis.

Pakeliui mus sužavėjo tarp aukštesnės pelkių augalijos – pušaičių, berželių ir vaivorų – žydintys gailiai, grioviuose besipuikuojantys švyliai. Vaivorai arba girtuoklės – šilauogių genties mėlynių giminaičiai. Prisiminėme, kad dar vaikystėje renkant vaivorus dažnai apsvaigdavo galva,  pradėdavo pykinti, o taip nutinka todėl, kad vaivorai labai dažnai auga greta pelkinių gailių. Visos šio augalo dalys yra nuodingos,  pajudintas ar paliestas jis skleidžia svaigų kvapą… O mūsų išvykos metu visas peizažas buvo pasipuošęs gražiais baltais gailių žiedeliais. Kur ne kur griovyje matėsi ir pelkinė kalija- pelkinis žinginys. Ši gėlė žydi nuo gegužės iki vasaros galo. Pelkinio žinginio uogos nuodingos, jomis ir mums geriau pasigrožėti ir palikti jas ramybėje. Jų neliečia nei žvėrys, nei paukščiai.

Netrukome atvykti į patį durpyną. Prieš akis plytėjo didžiuliai durpių laukų plotai, kuriuose burzgė įvairi technika. Plytėjo ilgos agroplėvelės ,,rankovės“, po kuriomis sukrautos gabalais supjaustytos durpės. Kaip pasakojo ekskursijos vadovė Valerija, durpes galima atskirti iš kvapo, spalvos ir skonio. Juk iš jų gaminama vaistinė aktyvuota anglis.

Pamatėme, kad durpyne labai švaru. Nėra nė vieno popierėlio bei kitokių šiukšlių. Produkcija turi būti labai švari ir kokybiška, kitaip pirkėjai bus nepatenkinti.

Grįždamos sustojome ir pasigrožėjome gamta, pasivaišinome kava ir sumuštiniais, kuriuos paruošė mūsų mokyklos mokytojos.

Išvyka buvo įdomi ir naudinga. Dar geriau pažinome savo gimtojo krašto gamtą, kuri šalia mūsų, tačiau mes apie ją dar daug ko nežinome.

Birutė Morkevičienė,
Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė