+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Patirties pas kolegas kaimyninėje Latvijoje

[singlepic id=1356 w=200 h=200 float=left]Grupė Šilutės rajono bendrojo lavinimo mokyklų vadovų baigiantis spaliui per pirmąsias šiais mokslo metais mokinių rudens atostogas išvyko į kaimyninę Latviją.

Spalio 23-osios ankstų rytą nuo Šilutės pirmosios gimnazijos pajudėjo Latvijos link autobusas su edukacinės išvykos – seminaro „Kokybiško švietimo siekiai Latvijoje“ dalyviais – rajono ugdymo įstaigų vadovais, švietimo skyriaus specialistais.

Nepaisant vieno kito nedidelio nesklandumo, apie pietus šilutiškiai atvyko į draugiškos Latvijos sostinę Rygą, kur jų jau laukė ekskursijos į ugdymo įstaigas, susitikimai su Latvijos sostinės švietimo vadovais, mokyklų ir ikimokyklinių įstaigų lankymas, dalijimasis patirtimi.

Labai malonų įspūdį paliko apsilankymas dideliame dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą statytame dailiame mūro name įsikūrusioje Fricio Brivzemnieko vardo pagrindinėje mokykloje. Šioje švietimo įstaigoje ypatingas dėmesys skiriamas tautiškumo ugdymui, tautos praeičiai, folklorui. Beje, garsusis latvis folkloro ir etnografijos rinkėjas, kurio vardu pavadinta mokykla, yra parašęs ir Lietuvos praeitį aukštinančių eilėraščių. Kad šioje mokykloje gyvos tautinės tradicijos, šilutiškiai įsitikino ne iš pasakojimų: tai liudijo ne tik mokyklos erdvės, graži žaidimų ir laisvalaikio aikštelė, bet ir svečius mandagiai kaip ir priklauso tikriems latviams pasitinkantys mokiniai, mokinių dainuojamos latviškos dainos, šokami tautiniai šokiai. Ypač rūpestingi ir svetingi buvo šios mokyklos vadovai, kurie ne tik gražiai pristatė savo įstaigą, bet ir visos išvykos metu po Rygą nuolat lydėjo šilutiškius. Nustebino ir tas faktas, kad mokykloje yra entuziastų sutelktas mokinių tėvų choras.

Kita aplankyta ugdymo įstaiga buvo Rygos 53-oji vidurinė mokykla, kurią lanko vietos bendruomenės skirtingų tautybių mokiniai, besimokantys latvių ir rusų kalbomis. Lankymosi metu dar buvo neišblėsę Latvijos mokyklose spalio mėnesį vykusios Karjeros dienų atgarsiai, kurių simboliu buvo pasirinkti „Karjeros batai“: mokyklos mokiniai, vadovaujami darbų ir technologijų mokytojų, iš įvairiausios medžiagos projektavo, siuvo, klijavo batus. Į veiklą buvo įtraukti profesijų konsultantai, atlikti tyrimai.

Apžiūrėję šias šaunias ugdymo įstaigas, šilutiškiai vyko į susitikimą Rygos miesto savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto departamente, kur atsakingi Latvijos sostinės švietimo specialistai papasakojo apie mūsų šiaurinės kaimynės švietimo sistemos ypatumus, Lietuvos ir Latvijos švietimo politikos panašumus ir skirtumus. Nepaisant to, kad rudens diena trumpa, edukacinės išvykos dalyviai rado laiko apžiūrėti senąją sostinę. Ne vienas mūsų šalies pilietis ne kartą yra lankęsis Latvijos sostinėje, tačiau kiekvieną kartą, atvykęs į Rygą, randa ko nors naujo ir netikėto. Stebina kruopščiai prižiūrimi ir restauruojami senamiesčio namai, istoriniai objektai, turistų iš kitų šalių, ypač Skandinavijos, gausa. Daugelis lietuvių Rygoje praleidžia tik dieną, tačiau mums pasisekė – buvo dviejų dienų išvyka, todėl prieš nakvynę gražiame ir moderniame „Islandhotel“ viešbutyje dalyvavome ekskursijoje po Latvijos sostinę, kurią organizavo puiki savo darbą išmananti ir gimtąjį miestą mylinti gidė. Vėliau visi galėjome pasigrožėti vakarėjančia įspūdingai apšviesta Ryga.

Kitą dieną Šilutės mokyklų vadovų delegacija buvo pakviesta į Rygos senamiestyje esančius Latvijos parlamento – Saeimos – rūmus. Buvo apžiūrėti labai gražūs ir įspūdingi rūmai, kuriuose posėdžiauja kaimyninės šalies parlamentarai.

Kadangi išvykoje dalyvavo nemažai ikimokyklinių įstaigų vadovų, po pažintinės ekskursijos parlamente dalis laiko buvo paskirta ir Rygos ikimokyklinėms įstaigoms. Buvo lankytasi vaikų darželyje „Abecitis“. Šioje jaukioje vaikų įstaigoje skiriamas didelis dėmesys ne tik mažųjų lavinimui, mokymui pažinti gimtosios kalbos ypatumus, susipažinti su abėcėlės paslaptimis, bet ir siekiama, kad būtų jauki aplinka. Čia labai gražūs žaidimų ir poilsio kambariai, patalpos renovuotos, jaukūs ir originalūs miegamieji, valgykla, netrūksta žaismingų elementų: daug rankdarbių, kūrybos iš gamtos medžiagos pavyzdžių. Latviai nemažai dėmesio skiria ir išorinei ugdymo aplinkai. Buvome nustebę, kad tai, kas pas mus šiuo metu labai populiarėjančios vadinamosios „Kar -Kar“ tipo vaikų žaidimų aikštelės puikiai dera ir latviško vaikų darželio kieme.

Kiekvienoje lankytoje įstaigoje palikti ir nedideli pamario krašto pėdsakai – šilutiškiai visiems svetingiems šeimininkams įteikė suvenyrų (knygų, albumų) apie Šilutę.

Už įspūdingą ir įsimintiną kelionę jos dalyviai dėkingi moterims, atlikusioms išankstinį derinimų, susitarimų su kaimyninės šalies švietimo organizatoriais, politikais darbą – Šilutės rajono Švietimo pagalbos tarnybos direktorei Juditai Blinkevičienei ir Juknaičių pagrindinės mokyklos direktorei, rajono mokyklų vadovų asociacijos pirmininkei Violetai Šimelionienei.

Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Morkevičienė

Nuotraukos – Birutės Morkevičienės ir Rūtenio Jankausko

[nggallery id=73]