+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Europos kalbų diena mokyklose

[singlepic id=1292 w=200 h=200 float=right]Jau trylika metų rugsėjo 26 d. Europa mini kalbų įvairovės dieną. Lietuvoje Europos kalbų dienos šventė yra švenčiama nuo įstojimo į Europos Sąjungą. Tikslai yra trys: parodyti visuomenei, kaip svarbu mokytis kalbų; raginti daugiau išmanyti bei vertinti visas kalbas ir skatinti mokytis visą gyvenimą. Anglų kalbos mokytojų metodinio būrelio taryba, vadovaujama pirmininkės Aušros Paulauskaitės, Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos mokytojos metodininkės, aptarė Europos kalbų dienos veiklos organizavimą rajone, ragino mokinius aktyviai dalyvauti Europos kalbų dienos renginiuose mokyklose ir rajoninėje interaktyvioje viktorinoje. Pateikiame kai kuriuos šios veiklos rajone faktus.

Gardamo pagrindinėje mokykloje buvo organizuoti netradicinio ugdymo renginiai, kurie vyko jau visą savaitę. Renginių tikslas – paskatinti kalbų mokymosi įvairovę, išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, skatinti mokinių norą pažinti kuo daugiau apie Europos šalis bei jų kalbas.

5-10 klasių mokiniai turėjo surinkti ir užrašyti plakatuose kuo įvairesnių vaizdingų posakių, sentencijų ir idiomų lietuvių, rusų ir anglų kalbomis, mokiniams padėjo lietuvių kalbos mokytoja Danguolė Rapalavičienė, rusų kalbos mokytoja Regina Tamošauskienė, anglų kalbos mokytoja Rita Gečienė; penktokėliai atskirai dar piešė įvairių šalių vėliavas. Taip pat tos pačios klasės kolektyviai ieškojo atsakymų į klausimus, susijusius su kalbos istorija, abėcėle ir kt. 8- 10 klasių mokiniai turėjo galimybę dalyvauti internetinėje viktorinoje, į kurią pakvietė rajono metodinio būrelio pirmininkė Aušra Paulauskaitė. Norėtume pasidžiaugti, kad 8 klasės mokinė Emilija Skrodenytė užėmė 1- ąją vietą.

Renginys užbaigtas penktadienį Michael Jakson‘s daina „ We are the world- we are the children, o mes-vaikai, o mes pasaulis“. Dainuoti mokiniams padėjo muzikos mokytoja Lina Liakšienė.

Rita Gečienė,
Gardamo pagrindinės mokyklos vyresnioji anglų kalbos mokytoja

Rugsėjo 26 d. Juknaičių pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai pažymėjo Europos kalbų dieną. Mokykloje vyko renginys ,,Europos obuolys”, kuriame kiekviena klasė pristatė iš anksto paruoštus namų darbus. Pasirinkę skirtingas Europos šalis, mokiniai pagamino ir pristatė tų šalių nacionalinius valgius, kuriuose viena iš sudedamųjų dalių būtinai turėjo būti obuoliai. Renginio metu mokiniai išradingai pristatė savo patiekalus lietuvių, anglų, prancūzų ir rusų kalbomis. Vėliau visi buvo pakviesti prie bendro vaišių stalo paragauti skanių, kvepiančių rudeniniais obuoliais patiekalų.
Gitana Pociutė,
Juknaičių pagrindinės mokyklos
lietuvių kalbos mokytoja

 

Trečiokai gimnazistai dalyvavo penktadienį srautinėje integruotoje pamokoje, kuri buvo skirta Kalbų dienai ir dramaturgo V. Šekspyro 450 gimimo metinėms paminėti.

Pamokos pradžioje sukurta intriga – V. Šekspyro asmenybės hipotezė, nes iki šiol ginčijamasi, kas jis buvo – leido trečiokams gimnazistams suvokti, koks nenuspėjamas yra kūrybos pasaulis (vaidino Dovydas, Edvinas, Greta). Šioje pamokoje buvo aptarta V. Šekspyro biografija (angliškai pasakojo mūsų kanadietis Rydas), kūrybos bruožai (pristatė abiturientas Martynas), skambėjo 136 sonetas lietuvių, rusų, anglų, prancūzų kalbomis (skaitė gimnazistai Saulė, Greta, Donata, Rydas, Greta G., Viktorija). Klausydamiesi bendraamžių sakomų sonetų trečiokai žymėjosi, kas svarbu V. Šekspyro kūrybos žmogui, dėl ko jis liūdi ar džiaugiasi. Atsakę į šiuos klausimus, keliavo toliau. Itin įdomios buvo trečioko Dovydo surastos ir paruoštos V. Šekspyro sceninės interpretacijos (ištraukos iš spektaklių ir filmo). Dauguma gimnazistų nesunkiai atpažino ir pasakė dramų pavadinimus.

Suvokę, kiek daug mes turime bendro – gyvenimo prasmės paieškos, meilės troškimas, tiesos svarba – trečiokai sakė, kad ir šiais laikais V. Šekspyras yra įdomus. “Nes jis kalba apie mus” – įvardino pamokos dalyviai. Pamokos pabaigoje du drąsiausieji Lukas ir Vytautas nukėlė žiūrovus į Renesanso epochos teatrą, kur “Romeo ir Džiuljetos” sceną vaidino du jaunuoliai. Tai, kas išgirsta, pasižymėta, nutarta dar kartą aptarti pamokose, nes visi trečiokai šiuo metu nagrinėja V. Šekspyro sonetus bei “Hamletą”.

Besidomintys V. Šekspyru dar gali gilinti savo žinias nuėję į biblioteką, kur surengta paroda, skirta dramaturgo kūrybai bei gyvenimui. Taip pat siūloma pažaisti – išsitraukti dienos sonetą ir perskaičius pamąstyti, ką norėjo pasakyti garsusis kūrėjas.

Pamokos iniciatorės mokytojos V. Petrošienė, L. Liepinienė, J. Ežerinskė džiaugėsi atidžiai besiklausiusiais ir dirbusiais pamokoje mokiniais. Taip pat mokytojos dėkoja visam būriui talkininkų, padėjusių pasiruošti pamokai.

Vaida Petrošienė,
Šilutės pirmosios  gimnazijos mokytoja (nuotraukos – S. Ranausko)

Šiais metais Žemaičių Naumiesčio gimnazija Europos kalbų dienai skyrė mėnesio trukmės etwinning projektą “European Day of Languages 2014”. Jame dalyvavo 101 mokykla iš 23 Europos šalių. Mokiniai savo gimtąja lietuvių ir anglų kalbomis siuntė sveikinimo atvirukus su Lietuvos vaizdais  į kitas mokyklas. Gautus sveikinimus perskaityti ir pasigrožėti įvairių šalių vaizdais galima mokyklos koridoriuje veikiančioje parodoje.
Danguolė Naujokienė, Žemaičių Naumiesčio gimnazijos mokytoja
M. Jankaus mokykla Europos kalbų dienai pasipuošė Europos šalių vėlevėlėmis. Smagiausiai šią dieną sutiko mažiausieji mūsų mokinukai- penktokėliai. Per šeštą pamoką gausus šventiškai nusiteikusių ir abėcėlės raidėmis pasipuošusių penktokėlių būrys sugužėjo į popietę “Kūrybingi penktokai”. Jos metu sveikinomės vieni su kitais įvairiomis, lig šiol mažai girdėtomis Europos kalbomis, dainavome angliškas daineles ir mokėmės smagių šokių-žaidimų. Atlikdami komandinę užduotį “Atnaujink išblukusius skalbinius” penktokai įrodė, kad jie puikiai moka anglų kalbos abėcėlę ir gali greitai įrašyti trūkstamas raides. 5 c klasės mokinukės anglų kalba suvaidino smagią šeimyninę dramą “Obuolių uogienė”. Po jos penktokams teko pademonstruoti proto lankstumą, gerą atmintį ir sumanumą sprendžiant galvosūkius. Buvo smagu stebėti draugišką, nuoširdų komandinį penktokėlių darbą.
Nuo mažiausiųjų sumanumu ir darbštumų neatsiliko ir vyresniųjų klasių mokiniai. Mažųjų renginį puošė spalvingi šeštokų ir septintokų plakatai, o 8-10 klasių mokiniai savo žinias patikrino rajoninėje Europos kalbų dienos viktorinoje “EDL language Quiz”. Į geriausiųjų mokinių dvidešimtuką pateko šie mokiniai: Karolina Brazaitytė ir Irmantas Linkis (94% teisingų atsakymų), Eimantas Armonas (91%), Laurynas Mackevičius ir Judita Valančiūtė (88%), Robertas Sūdžius (85%). Sveikiname mūsų šauniuosius mokinius ir dėkojame visoms mokytojoms ir mokiniams, kurie dalyvavo ar savo idėjomis bei pagalba prisidėjo prie Europos kalbų dienos paminėjimo.
Aušra Paulauskaitė,
Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja metodininkė
Indros Sokolovienės nuotr.
[nggallery id=70]