+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Aplankykite Violetos Benetienės veltinio darbų parodą

Kviečiame aplankyti nuo kovo vidurio Švietimo pagalbos tarnyboje eksponuojamą autorinę rusniškės mokytojos Violetos Benetienės veltinio darbų parodą.

Violeta Benetienė gimė dailininko Danieliaus Mažučio šeimoje. D. Mažutis su žmona Sofija bei mažamečiais vaikais Romualdu bei Violeta Rusnėje apsigyveno 1957 metais. Violetos vaikystė prabėgo stebint tėvelio tapybą – tai geriausia dailės mokykla. Dar besimokant mokykloje Violetos gebėjimas valdyti teptuką tarnavo visai Rusnės bendruomenei. Po studijų Vilniaus teisės universitete bei Šiaulių pedagoginiame institute sugrįžus dirbti į Rusnės mokyklą, Violetos darbai buvo matomi ne tik pagrindinės jos darbovietės, bet ir tuometinio ūkio stenduose, specialiosios internatinės mokyklos, miestelio stenduose. Jos fantazija ir rankomis sukurtos dailios afišos ar plakatai kvietė į įvairius renginius, spektaklius, sporto varžybas.

Menas ir kūryba šalia Violetos buvo nuo pat vaikystės, o tikroji aistra – veltinio vėlimas užgimė brandžiame amžiuje. Pirmieji darbai buvo papuošalai – karoliai ir apyrankė, kuriuos sukūrė savo dukrai Eglei gimtadienio proga. Vėliau vienas po kito pabiro sagės, riešinės, rankinės, margučiai, kalėdiniai žaisliukai, namų dekoravimo detalės… Daug vilnos dirbinių Violeta Benetienė skyrė draugėms, nemažai jų iškeliavo į užsienio šalis – Vokietiją, Australiją – kaip mūsų kraštą reprezentuojančios dovanos.

2010 metais Rusnėje surengė pirmąją autorinę darbų parodą „Spalvų raizgalynė“. Parodos pradėjo kelionę po Šilutės rajoną – Šilutė, Juknaičiai, Pašyšiai, Liaučiai, Usėnai… 2012 metais Violetai Benetienei suteiktas Lietuvos tautodailininkės vardas ir ji tapo Tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus nare. Violetos pasididžiavimas – delmonų paroda „Baltų mitologinės būtybės“, kuri pabuvojo Šilutėje Klaipėdoje, Kretingoje, Šilutės rajono miesteliuose. Vėlesnės Violetos parodos  – Karaliaučiaus ir Gumbinės gubernijų miestelių herbai, istorinės asmenybės.

Laisvalaikiu kūrėja domisi Rusnės istorija, priima salos svečius etnografinėje žvejo sodyboje, dažnai bendrauja su Lietuvos ir užsienio turistais. Sukauptos žinios ir patirtis turizmo srityje paskatino sukurti pirmuosius suvenyrus ant stiklo ir keramikos dirbinių piešiant Rusnės simbolius – herbą, žuvį, gandrą… Vėliau tapyba persikėlė ant marškinėlių, medžio dirbinių, žvakių. 2019 m. Violeta pristatė veltus paveikslus „Gėlės ir medžiai sakmėse“. Ši tema labai artima autorei, tad ji nenurimo ir kuria nesustodama.

Asta Martinkienė,
Technologijų mokytojų metodinio būrelio pirmininkė