+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Socialinių pedagogų stresas, perdegimas darbe ir jo įveikos strategijos

Vasario 9 d. Švietimo pagalbos tarnyboje „Diemedžio“ ugdymo centro psichologė Asta Lukauskienė vedė popietę socialiniams pedagogams. Tikslas buvo sustiprinti socialinius pedagogus, suteikti pasitikėjimo savimi, ugdyti psichologinį atsparumą stresui ir perdegimui darbe.

Buvo pateikiami pavyzdžiai, aptariami atvejai, kurie gali sukelti stresą ar net perdegimą darbe. Aptariamos streso įveikimo strategijos. Pirmoji – orientacija į problemų sprendimą. Planuoti darbus, veiklas, svarstyti apie geriausius problemų sprendimo būdus, jiems pasiruošti. Antra strategija -visada kreiptis paramos į kitus. Pastaroji gali būti įvairi – tai ir konkreti pagalba sunkioje situacijoje, ir emocinė parama. Trečia strategija – bandymas atidėti, išvengti streso, užsiimti dėmesį nukreipiančia veikla, hobiu, kai sąmoningai dedamos pastangos, siekiant kurį laiką negalvoti apie problemas. Tai leidžia emociškai pailsėti, tačiau reikėtų stebėti save, kad atidėliojimas nevirstų įpročiu. Ir paskutinė strategija –  išsilieti kur nors emocijas – neslėpti jausmų, išsakyti, pasipasakoti. Norint išeiti iš sudėtingų situacijų buvo siūlomi  kaip atsipalaidavimo būdai ir technikos.  Buvo analizuojamos streso įveikimo strategijos.

Susėdome prie apskritojo stalo pasikalbėti, „išventiliuoti“ slegiančius jausmus. Svarbiausia rasti sau tinkančius streso valdymo metodus, atrasti,  kas teikia nusiraminimą ir atsipalaidavimą.

Asta Lukausienė,
„Diemedžio“ ugdymo centro psichologė