+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Įvyko edukacinė – patyriminė  veikla „Užnemunės žemumos gamtos objektų ir dvarų architektūra istorinėje raidoje”

Balandžio 21 dieną 15 Šilutės rajono įvairių dalykų mokytojų išvyko į edukacinę – patyriminę išvyką į Užnemunę. Pirmiausia aplankytas Viešvilės gamtinio rezervato lankytojų centras. Direkcijos darbuotoja interaktyviomis priemonėmis supažindino su pelkių formavimosi procesais, rezervato įsteigimo istorija, išskirtine gyvūnija ir augalija, bei tik  šiame rezervate Lietuvoje veisiamais kurtiniais. Edukacijos metu turėjome galimybę stebėti kurtinius ir išgirsti įdomų pasakojimą apie šių paukščių tuoktuvių, gyvenimo gamtinėje aplinkoje ir prisitaikymo ypatumus.

Po apsilankymo rezervate veikla buvo tęsiama Gelgaudiškio dvare. Atvykusius pasitiko dvaro rūbais pasipuošusi ponia. Elegantiškai skambiu balsu ji papasakojo didingą dvaro istoriją, supažindino su išskirtine, vos 15 metų Europoje gyvavusia secesine architektūra, kurios įspūdingi potėpiai matomi dvaro menėse, kur kiekviena išsiskiria vis kitokios spalvos ir raštų koklinėmis krosnimis. Taip pat galėjome pajausti dvariškių gyvenimą šokdami senovinius šokius ir ragaudami Suvalkijos kraštui būdingų patiekalų.

Edukacinę-patyriminę veiklą tęsėme aplankydami Sudargo piliakalnių kompleksą, nuo kurio atsiveria įstabus vaizdas į panemunę – Mažosios Lietuvos etnografinio regiono teritorijas. Nuo piliakalnių leidomės prie Nemuno, pasigrožėję kvapą gniaužiančiu vaizdu vėl kopėme viršun įveikdami 200 laiptelių.

Pasisėmę energijos iš gamtos, nuvykome į paskutinę suplanuotą edukaciją – „Košerinio maisto paslaptys“. Čia buvome sutikti hebrajiškai giesmes ir dainas atliekančios dainininkės. Gidė Nijolė Paulikienė linksmais ir įdomiais pasakojimais supažindino su Košerinio maisto išskirtinumais, Žydų maisto gaminimo ir valgymo tradicijomis. Taip pat turėjome galimybę patys paragauti Košerinio maisto.

Praleidę turiningai dieną, visi grįžome praturtėję džiugiomis emocijomis, sužavėti gamtos peizažų grožio ir praplėtę kultūrinio-istorinio paveldo akiratį.

Alicija Odinbergienė,
Šilutės rajono geografijos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė