+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Penktojo regiono tapatybė – išskirtinumas ir unikalumas

Laimėjus projektą ir finansavus Lietuvos kultūros tarybai ir Šilutės rajono savivaldybei, Šilutės Hugo Šojaus muziejuje spalio 15 d. buvo surengta konferencija ir mokymai pedagogams, turizmo ir informacinių centrų darbuotojams “Penktojo regiono tapatybė – išskirtinumas ir unikalumas”.

Buvo keliama problema, kad net Mažosios Lietuvos regione gyvenantys specialistai (ir ne tik) ne visada supranta, kuo regionas išskirtinis. Tuo remdamiesi ir organizavome renginį, skirtą kultūros lauko specialistams, pedagogams, turizmo ir informacinių centrų darbuotojams, verslininkams iš Pamario ir visos Lietuvos. Programoje buvo numatyti pranešimai apie regiono istoriją ir etnografiją, tamsųjį paveldą, vilko vaikus literatūroje, lankytinus turistinius objektus. Konferencijos ir mokymų tikslas: atgaivinti istorinę atmintį, pateikti koncentruotą informaciją apie penktojo regiono istoriją, etnografiją, turizmo galimybes, kad klausytojai papildytų savo turimas žinias, įvertintų krašto specifiškumą ir galėtų skirti jį iš kitų etnografinių regionų, taip pat supažindinti susidomėjusiuosius.

Renginys buvo skirtas paminėti Mažosios Lietuvos gyventojų genocido dieną (spalio 16) ir Šilutės įkūrimo 510 metų sukaktį (1511 m. Jurgiui Talatui leista steigti „karčemą šile“). Į Šilutės muziejaus Freskų salę susirinko apie 50 klausytojų iš Šilutės ir jos rajono, Klaipėdos, Kretingos, Palangos, Pagėgių krašto. Dalyvius, atkurdami pasienio dvasią, pasitiko muitininkai (Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centro studija „Diskutuotina“); jie tikrino galimybių pasus ir prižiūrėjo renginio tvarką. Sveikinimo žodį tarė meras, po jo skaityti istoriniai pranešimai: dr. Silva Pocytė priminė Mažosios Lietuvos istorinį savitumą, o dr. Vygantas Vareikis akcentavo perimtas vokiečių tradicijas. Kaip atmintis gyvuoja ir kaip ji išlieka tekstuose, pasakojo dr. Aurelija Mykolaitytė; ji pristatė ir lietuvių romanus, rašytus vilko vaikų tema. Po pietų pertraukos dr. Arvydas Griškus supažindino, kaip Smalininkuose ir Viešvilėje gaivinamos ir moderniai pritaikomos tradicijos. Edgaras Vaškaitis aptarė turistinius objektus ir turizmo galimybes, dr. Hektoras Vitkus – tamsųjį paveldą ir Macikų lagerių belaisvių patirtis. Po to perėjome prie kitos svarbios krašto dalies – etnografijos. Dr. Rimantas Balsys apžvelgė šaltinius, iš kurių sužinome apie Mažosios Lietuvos išskirtinumą, o renginį vainikavo tarmiškas Vaidos Galinskienės pasakojimas apie šišioniškių gyvenimą, pritariant Šilutės muziejaus folkloro ansambliui „Ramytė“. Po konferencijos visus kvietėme pasivaišinti lietuvininkų kulinarinių paveldu – kafija ir vofeliais.

Nuotr. konferencijos dalyvių sutikimas-edukacija Šilutės Hugo Šojaus muziejuje.

Asta Bartkevičiūtė,
Šilutės Hugo Šojaus muziejaus
Mokslinių muziejinių tyrimų skyriaus vedėja