+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Gamtamokslinių stebėjimų taikymas patyriminiame ugdyme

Spalio 14 d. po dienos darbų Pamario zonos pradinių klasių mokytojai lankėsi Aukštumalos pažintiniame take, tikslu gautas gamtamokslines žinias perteikti mokiniams. Pažintiniame take mus lydėjo gidas Borisas Belchevas, kurio turtingas žinių bagažas mus stebino – palyginti mažai žinojome apie čia pat, šalia esančias įdomybes, apie kurias turėsime galimybę paaiškinti mokiniams, taikyti ugdyme.

Aukštumalos pažintinis takas, kurio ilgis į abi puses yra 2400 metrų, įkurtas Aukštumalės telmologiniame draustinyje. Draustinis įsteigtas norint renatūralizuoti ir išsaugoti Aukštumalės pelkinę ekosistemą, pasižyminčią ežerokšnių kompleksais, savitomis biocenozėmis, retų ir nykstančių rūšių augalija bei gyvūnija.

Aukštumalos aukštapelkėje ir apypelkio miškuose aptikta 175 aukštesniųjų augalų rūšys, iš kurių net 5 įtrauktos į LRK. Pelkėje yra aptiktos: 78 vabzdžių, 6 varliagyvių, 5 roplių faunos rūšys. Paukščių (veisimosi metu) stebėta 88 rūšys, iš jų 17 įtraukta į LRK. Taip pat 17 rūšių yra įtrauktos į ES Paukščių apsaugos direktyvą. Žinduolių – 26 rūšys. Į LRK įtrauktos 4 rūšys. Į ES Buveinių apsaugos direktyvos įvairius priedus įtraukta 10 rūšių.

Mus palepino saulėta diena, gavome daug gamtamokslinių žinių, maloniai pabendravome, pasidžiaugėme nuostabiu gamtos grožiu.

Danguolė Jonelienė,
Pamario zonos pradinių klasių mokytojų metodinio būrelio pirmininkė,
Vainuto gimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė