+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Mažosios Lietuvos tautodailės bruožai

Dvi dienas – rugsėjo 14 ir 15 – Šilutės Hugo Šojaus muziejus antrą kartą vykdė nuotolinį seminarą apie Mažosios Lietuvos tautodailės bruožus. Iš viso klausytojų laukė aštuoni pranešimai.

Pirmąją dieną dr. Irma Šidiškienė pristatė lietuvininkų kostiumo išskirtinumą, Liaudies buities muziejaus muziejininkas Vingaudas Baltrušaitis aptarė baldų įvairovę ir savitumą, dr. Vida Savoniakaitė – audinius ir jų subtilumą, dr. Elena Matulionienė papasakojo apie merginų ir moterų galvos dangą ir šukuosenas, parodė, kaip galima tradiciją perimti šiandien.

Antrąją dieną kartu su dr. Dalia Bernotaite-Beliauskiene tyrinėjome lietuvininkių drobules ir perdrobulius, su Margarita Kriaučiūnaite – Mažojoje Lietuvoje paplitusius šiaudinius avilius, pamatėme, kaip jie pinami, Sonata Verbučianskė pristatė keramikos raidą ir galimybes, o paveldo ekspertas Kęstutis Demereckas – lietuvininkų krikštus.

Renginyje dalyvavo apie pusę šimto muziejininkų, tautodailininkų, etnografų, mokytojų. Seminaras organizuotas laimėjus projektą, jį iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė.

Asta Bartkevičiūtė,
Šilutės Hugo Šojaus muziejaus
Mokslinių muziejinių tyrimų skyriaus vedėja