+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Bendradarbiaujame su Klaipėdos miesto psichologais

Birželio 9 d. Švietimo pagalbos tarnybos psichologė Ilona Norgėlienė dalyvavo Klaipėdos miesto ugdymo įstaigų psichologų respublikinėje konferencijoje „Emocinė savijauta ir pagalbos poreikis nuotoliniu būdu“.

Švietimo pagalbos tarnybos psichologė, Geštalto terapijos praktikė Ilona Norgėlienė respublikinėje konferencijoje pristatė pranešimą „Geštalto terapijos taikymas autistiškiems vaikams“. Geštalto terapijoje atsisakoma direktyvių, elgesio modeliavimo metodų.

Geštalto terapijoje vaikystė suprantama kaip žmogaus pirminės patirties laikas, kai viskas vyksta pirmą kartą, kai viską reikia ištyrinėti ir apmąstyti, kai daiktai, įvykiai ir išgyvenimai įgyja savo pirminę reikšmę santykių su aplinkiniu pasauliui kontekste. Vaikas yra besivystantis, neturi susiformavusios savasties.

Vaiko pasipriešinimas suprantamas kaip jo autonomijos ir savarankiškumo pasireiškimas. Vaikas suvokia, kas jam tinka ir kas ne. Ir tai yra pirmas žingsnis vaiko savasties kūrimui.

Geštalto terapijoje svarbu specialios žinios apie autistiškų vaikų pasaulio ypatumus ir jų „nebendravimo“ būdus su aplinkiniu pasauliu. Jeigu ir nėra verbalinio bendravimo, autistiškas vaikas visada rodo jausmus – su tuo galima dirbti.

Psichologė Ilona Norgėlienė dalijosi žiniomis ir kolegialiąja patirtimi, kaip įveikti ugdymo sunkumus dirbant su kitokiais mokiniais.

Keitimasis kolegialiąja patirtimi su Klaipėdos rajono psichologais ir  bendradarbiavimas – rajono psichologų siekis ir privalumai sprendžiant išskirtines ugdymo situacijas ir kolegialus sprendimų ieškojimas rezultatyvaus ugdymo tikslais.

Nijolė Rimkuvienė,
Švietimo pagalbos tarnybos metodininkė