+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Kviečiame į virtualią parodą „Šilutės šv. Kryžiaus bažnyčios pastatų architektūrinio ansamblio unikalumas“

Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos 10 a klasės mokiniai ir tikybos mokytoja Birutė Skuodienė kviečia jus į virtualią parodą – praktinių studijų veiklai pasirinkome temą „Šilutės šv. Kryžiaus bažnyčios pastatų architektūrinio ansamblio unikalumas“.  

Šilutės katalikų bažnyčia – daugumos mokinių ir jų tėvų Krikšto ir 1-osios Komunijos bažnyčia, pagrindinių religinių švenčių minėjimo ir svarbiausia pažinties su Dievo tiesomis vieta. Mokiniams buvo įdomu ieškoti ir rinkti informaciją apie pastatus, kurie kiekvienam šilutiškiui yra labai svarbūs ir reikšmingi. Šilutės katalikų bažnyčia – architektūrinis paminklas, – tai dar labiau skatino mokinių susidomėjimą.  Pažintį su Dievo namais pradėjome nuo ekskursijos po bažnyčią, remontuojamus „Eglutės“ pastatus, parapijos bendruomenės namus. Ekskursijos vadovu maloniai sutiko pabūti Šilutės parapijos klebonas Remigijus Saunorius. Klebonas papasakojo kokie altoriai, kokios ir kieno skulptūros puošia mūsų bažnytėlę, kokie architektūriniai sprendimai džiugina tikinčiųjų akis ir širdis. Mokiniai informacijos ieškojo Šilutės muziejuje, internete, kalbino senuosius parapijiečius.

Raudonų plytų, stačiakampio formos, istorizmo laikotarpio katalikų bažnyčia buvo pastatyta 1854 m. Bažnyčia turi neogotikos ir neoromanikos bruožų, stačiakampio plano, vienabokštė, su išsikišusiu prieangiu. Virš bažnyčios priekinio frontono iškilęs ažūrinis dviejų aukštų bokštelis.

1864 m. liepos 10 d. prie bažnyčios įsteigta parapinė mokykla – dabartinis klebonijos pastatas.

1888 m. kunigo Wichmann pastangomis buvo įsteigta katalikiška vaikų prieglauda. Prieglauda priimdavo apie 60 vaikų, tai buvo našlaičiai ir pamestinukai. Po karo 1961m. buvusioje vaikų prieglaudoje įsikūrė tuberkuliozinė vaikų sanatorija “Eglutė”. Joje buvo gydomi vaikai nuo 6 iki 16 metų iš 28 Lietuvos rajonų. Dabar pastatas grąžintas Šilutės parapijai ir yra restauruojamas.

Birutė Skuodienė,
Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos tikybos mokytoja