+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Žvilgsnis į dabartį pro vaikystės prisiminimų langą

Kovo 18 d., ketvirtadienį, Šilutės rajono psichologai susirinko virtualiam pokalbiui-diskusijai „Žvilgsnis į dabartį pro vaikystės prisiminimų langą“.  Jiems buvo pristatytas Individualiosios psichologijos metodas „Ankstyvieji prisiminimai“.

Individualioji psichologija remiasi principu, kad visas žmogaus elgesys yra tikslingas ir nukreiptas būti svarbiu socialiniame kontekste, priklausyti, jaustis reikšmingu, sugebančiu ir išdrįstančiu. Taip pat didelis dėmesys kreipiamas į žmogaus gyvenimo stilių, kuris atskleidžia žmogaus požiūrį į save (koks esu, koks turėčiau būti), į kitus (kokie yra žmonės, kokie vyrai ir moterys, ko jie tikisi iš manęs) ir į pasaulį (ko noriu iš pasaulio ir ko pasaulis tikisi iš manęs).

O ankstyvieji prisiminimai yra vienas iš būdų pažinti gyvenimo stilių, nes siužetu yra apie praeitį, tačiau prasme yra apie dabartį. Šis metodas, kai klientas papasakoja kokį nors įvykį ar situaciją apie save iki 10 metų amžiaus, leidžia gauti informacijos apie tai kaip sprendžiamos problemos, ar žmogus jaučiasi efektyvus ar neefektyvus, linkęs bendradarbiauti ir imasi iniciatyvos sprendžiant problemas ar kaip tik pasiduoda ir viską palieka atsitiktinėms aplinkybėms bei neįgyvendina savo norų.  Mes naudojamės savo gebėjimais mąstyti, jausti ir veikti tam, kad klestėtume tame socialiniame kontekste, kuriame esame. Ankstyvieji prisiminimai gali leisti suprasti kodėl būtent veikiu taip, o ne kitaip.

Būrelio dalyvės turėjo galimybę praktiškai išbandyti metodą ir taip atsakyti į savo vidinius klausimus. O rasti atsakymą visada yra labai smagu….

Kristina Monkienė,
Šilutės Vydūno gimnazijos psichologė