+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Paroda „Ieškok ryšio su gamta“

Gruodžio mėnesį kviečiame susipažinti su informacine nuotraukų paroda „Ieškok ryšio su gamta“. Tai bene pirmas rimtesnis bandymas mintis išreikšti vaizdais, pajausti, kad gamta – mūsų namai, ir turėtume branginti šį neįkainojamą turtą.

Šiuolaikinis žmogus jau yra atitrūkęs nuo  natūralios gamtos. Ir tik trumpą  valandėlę galime rasti laiko pabūti gamtos prieglobstyje, pamatyti besikeičiančią metų kaitą, pajausti  gamtos grožį, jos spalvas, išgirsti paukščių balsus. Visada malonu pabėgti nuo kasdienybės ir pasigrožėti savo gimtinės kraštovaizdžiu.

Ne vieną  žmogų ypatingi jausmai užlieja lankantis prie  Baltijos jūros. Smėlėtos pakrantės,  vėjo supustytos kopos,  bangų ošimas  ramina širdį ir kelia nuotaiką.

Buvimas gamtoje ir ieškojimas gyvenimo grožio mane paskatino  autoriniam darbui,  nes norėjau įprasminti matytus gamtos vaizdus.

Mane ypač sužavėjo  Kauno marių regioninio parko vertybės, akį patraukė unikalios atodangos, kurių sluoksniai liudija ledynų ir geologinių reiškinių kūrybinį meistriškumą. Jos žavi susisluoksniavusiomis uolienų tekstūromis ir žiojėjančiomis olomis.

Teko lankytis ir Biržų rajone,  pamatyti smegduobę – Karvės Olą, kuri yra vienas žymiausių  ir geriausiai ištirtų geologinių gamtos paminklų  Šiaurės Lietuvoje. Biržų regioninio parko lankytojų centre yra parengta ekspozicija, kuri supažindina su saugomomis vietos išskirtinėmis vertybėmis ir garsina Biržų kraštą ne tik smegduobėmis, bet ir kitais geologiniais radiniais.

Įspūdingi mūsų krašto  vaizdai neleidžia būti abejingiems, skatina fiksuoti tai, ką kuria gamta, todėl ir kilo mintis ieškoti ryšio ne tik su savimi, bet ir su gamta, nes tai mūsų gyvenimo dalis, mūsų istorija, kuri jungia praeitį ir dabartį.

Rasa Kuzienė,
Juknaičių pagrindinės mokyklos mokytoja