+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Delfinų terapija ir jos poveikis specialiųjų poreikių turintiems vaikams

Spalio 11 d. Šilutės r. švietimo pagalbos tarnybos specialistės, rajono specialiosios pedagogės, logopedės bei psichologės sėmėsi žinių Klaipėdos jūrų muziejuje įsikūrusiame Delfinų terapijos centre. Šiame centre organizuojami individualūs ir grupiniai užsiėmimai su delfinais, turintiems fizinę ar psichinę negalią, sergantiems neurologinėmis ligomis, patyrusiems psichoemocinių traumų.

Įrengus Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume Delfinų terapijos centrą, pirmoji registracija į terapinius užsiėmimus su delfinais buvo paskelbta 2014 metais. Tuomet naujojo centro paslaugomis galėjo pasinaudoti tik apie 50 šeimų, auginančių vaikus su negalia. Dabar Delfinų terapijos centras jau pasirengęs per metus priimti iki 200 vaikų ir suaugusiųjų.

Specialistai, išanalizavę kliento poreikius, sudaro individualią dviejų savaičių terapinių užsiėmimų su delfinais programą, į kurią įtraukiama 10 užsiėmimų su delfinais vandenyje, 6 papildomo lavinimo sesijos, kurios parenkamos pagal kliento poreikį (pvz., meninio ugdymo, judesio, sensorinės integracijos, socialinių įgūdžių mokymo ir pan.) ir specialistų konsultacijos. Esant poreikiui, yra vykdoma kliento video analizės programa, apmokoma, kaip dirbti pagal Sherbornė judesio terapijos programą, HOP intensyvios komunikacijos programą.

Netrukome įsitikinti, kad delfinai tikrai be galo ypatingi gyvūnai ir buvimas su jais suteikia daug teigiamų emocijų tiek vaikams tiek suaugusiems.  Jie smalsūs, žaismingi, geba jausti žmogaus nuotaikas, supranta gestus.  Svarbu paminėti, kad delfinų terapijos centre tiek vaikai tiek suaugę gauna specialistų komandos paslaugas, dirba psichologas, kineziterapeutas, delfinų treneris, elgesio specialistas, socialinis darbuotojas, taip pat yra įkurtos poilsio ir žaidimų zonos šeimoms.

Rajono specialistės turėjo galimybę pabendrauti su įstaigoje dirbančiais terapeutais, pamatyti terapines erdves. Centre dirbantys specialistai pasidalijo savo darbo patirtimi dirbant su vaikais, aprodė terapinių  užsiėmimų erdves,  kalbėjo apie svarbų grįžtamąjį ryšį ir darbo su vaiku tęstinumą jam sugrįžus namo.

Delfinų terapija padeda žmonėms geriau jaustis, gerina kognityvinius ir socializacijos įgūdžius.

Gabrielė Asiulevičienė,
Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos psichologė

Rūta Gagienė,
Šilutės pirmosios gimnazijos psichologė,
Šilutės rajono psichologų metodinio būrelio pirmininkė