+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Mokytojų bendradarbiavimo kompetencijų  gilinimo praktinė veikla

Kintuose rugsėjo 21 dieną startavo „Lyderių laiko 3“ iniciatyvinės grupės projektas „ELEKTRA“. Šis projektas skirtas Šilutės rajono mokytojų bendradarbiavimo kompetencijų gilinimui. „Elektra“ turi tris etapus – Įkrova, Srovė ir Sprogimas, kurių kiekvienas sudaro tris dalis: mokytis, dalintis ir kokybiškai pailsėti.

Iniciatyvinė grupė susikūrė gegužės mėnesį „Lyderių laiko 3“ pedagogams skirtame seminare, kur Kintų pagrindinės mokyklos mokytoja Lina Valaitė ir psichologė Eglė Kelpšienė pasiūlė projektą skatinantį mokytojus burtis ir dalintis patirtimi. Kaip mat prisijungė dar dvi narės į komandą: Šilutės Vydūno gimnazijos mokytoja Alicija Odinbergienė ir Vilkyčių pagrindinės mokyklos mokytoja Jolita Valutienė. Komanda diskutavo, kalbėjo apie kylančias bendradarbiavimo problemas rajone, apie projekto koncepciją, tikslą ir priemones. Taip gimė nuostabi idėja, kad mokytojams reikia mokymosi, patirties sklaidos ir poilsio kitaip. Seminaro lektoriaus Gintauto Katulio ir švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Giedrės Milukienės paskatinta iniciatyvinė mokytojų grupė ėmėsi savo idėjos įgyvendinimo.

Taigi šeštadienį Kintuose susirinko 26 Šilutės rajono pedagogai, norintys gilinti bendradarbiavimo kompetencijas renginyje „Įkrova“. Renginį organizatorės pradėjo „flashmob‘u“, kurio metu buvo visi skatinami pajudėti ir atsipalaiduoti. Visiems dalyviams buvo pristatytas projektas, jo kilusi idėja ir tikslas.

Mokymosi dalyje pedagogai buvo kviečiami į savo vidinį pasaulį, į savęs pažinimą ir tobulėjimą dailės terapijos būdu. Terapiją vedė probacijos tarnybos specialistė, psichologė Laura Žalandauskaitė. Visi piešė savo vidinį resursą, bei pristatė save per piešinį, aptarė tai kas svarbu su psichologe. Na ir galiausiai vieni kitų piešinius pastiprino kūrybinėmis priemonėmis. Užsiėmimo baigiamoji mintis „Kad ir kokį didelį resursą turime savyje, labai svarbus išorinis kitų palaikymas ir pastiprinimas, nes tai skatina neišsekti ir siekti didesnių tikslų“.

Sekanti dalis buvo patirties sklaida tema „Kasdieniai rūpesčiai darbe“, kur mokytojai buvo suskirstyti į grupes. Kiekvienai grupei buvo pateiktas vienas iš trijų raktinis žodis: emocijos, santykiai ir motyvacija. Kiekvienas grupės narys turėjo pasidalinti savo mintimis, problemomis ir idėjomis, kylančiomis perskaičius raktinį žodį. Turėjo grupėje kartu pasitarti ir surasti vieną bendrą problemą ir pasiūlyti vieną ar daugiau problemos sprendimo būdų, bei parengti pristatymą.

Užduoties metu buvo ir juoko, ir rimto darbo, kas atnešė gražų rezultatą. Trys komandos pristatė jiems rūpimas problemas, ir sprendimo būdus, sprendimų sąrašą kiekvienai komandai papildė likusios komandos, vyko diskusijos ir patirties dalijimasis bendrai. Po užduoties sekė refleksija, kurios metu visi turėjo įsivertinti savo indėlį grupės darbe.

Paskutinė, bet taip pat labai prasminga dalis buvo poilsis kitaip. Susirinkusiems buvo siūloma įvertinti savo darbą ir ieškoti tinkamo poilsio, nes darbas produktyvus tuomet, kai poilsis kokybiškas. Čia buvo laikas jogai su sporto klubo „Oazis“ trenere Julija Mizgeryte, po kurio sekė kelių mokytojų komentarai: „Atrodo taip lengva, o pasirodo yra ką veikti atliekant pratimus“, „Koks kūnas yra sunkus ir kaip gera pajusti atsipalaidavimą bei lengvumą po užsiėmimo“. Vėliau sekė poilsis su daina kartu su choro vadove Laima Bušininkiene, kur vyko gražus susipažinimas dainoje, daina apie Kintus ir daugybė teigiamų ir šiltų emocijų pasidalijimas. Ir galiausiai visi dalyviai turėjo galimybę pailsėti šokyje, kur šokių mokytoja Asta Gužauskienė visus suvienijo bendru šokiu. Dalyviai turėjo galimybę išmokti šokį ir kartu pajudėti, buvo jaučiamas bendrystės jausmas ir galinga mokytojų energija.

Renginio pabaigoje visi pasidalino savo emocijomis ir patyrimo mintimis. Organizatorės padėkojo lektoriams ir veiklų vadovams, bei visiems dalyviams už nuostabų šeštadienio laiką drauge. Vienos iš dalyvių žodžiai: „Galėtų būti tradicija, kas mėnesį visiems susiburti tokiai veiklai“, įrodo, kad tokie renginiai pastiprina, suvienija ir yra reikalingi!

Eglė Kelpšienė,
Kintų pagrindinės mokyklos psichologo asistentė
Mokinių savivaldos kuratorė,

Klasių vadovė