+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Paroda „Teatro personažai, mokantys kalbėti ir mąstyti“

Gruodžio mėnesį Švietimo pagalbos tarnyboje kviečiame susipažinti su Rusnės specialiosios mokyklos mokytojų sukurtomis nuotaikingomis teatro lėlėmis, mokančiomis kalbėti, mąstyti, gyventi…

Specialiosios mokyklos tikslas – padėti jos ugdytiniams integruotis į visuomenę, didinti jų pasitikėjimą savo jėgomis, mokyti dvasinės pusiausvyros. Svarbus vaidmuo čia tenka saviraiškai – meniniam neįgalaus vaiko ugdymui. Tuo tikslu – Rusnės specialiojoje mokykloje veikia neformalaus ugdymo būreliai: „Teatro terapija“- vadovė  Dijana Alsienė ir „Teatro studija“- vadovė Nijolė Guntarskienė.

Neformalaus ugdymo būrelius lankantys lavinamųjų klasių mokiniai repetuoja 2 val. per savaitę. Čia jie mokosi ir vaidina, patiria daug teigiamų emocijų, tobulina tarpusavio bendravimo įgūdžius. Mokydamiesi vaidinti pastebėjome, kad geriausiai sekasi vaidinti už širmos su lėlėmis.  Pasirinkome pasaką „Kas pasakė miau?“. Vaikams pasaka labai patiko. Spektakliui reikėjo pasiūti lėles ir pagaminti dekoracijas. Sunkiausia buvo sugalvoti iš ko pagaminti lėles, kad jos būtų didelės ir nesunkios. Ne vieną valandą diskutuojant ir renkant medžiagą apie lėlių gaminimo galimybes gimė idėja pagaminti jas papje mašė technika. Pagaminti lėles ir spektaklio dekoracijas trukome visus mokslo metus. Lėles ir dekoracijas spektakliui  siuvome ir gaminome kartu su mokytojo padėjėjomis ir būrelius lankančiais vaikais. Prisidėjo ir tėveliai, dovanodami siūlų.

Būrelių nariams – aktoriams pagamintos lėlės labai patiko. Jie noriai repetavo priskirtą vaidmenį ir laukė galimybių pasirodyti žiūrovams. Pavasaris turi pačią gražiausią metų šventę – Mamos dieną. Šia proga lėlių spektaklį  galėjo pamatyti vaikų tėveliai ir visa mokyklos bendruomenė.

Savo gebėjimą vaidinti su lėlėmis parodėme mokyklos svečiams iš Švedijos, Šilutės lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“, „Pušelė“, „Gintarėlis“, „Žvaigždutė“, Rusnės lopšelio-darželio „Vėtrungė“ vaikučiams, Šilutės „Žibų“ pradinės mokyklos mokinukams.

Siekiant rezultato buvo ir ašarų, ir nuovargio, ir juoko… Bet visus sunkumus atpirko tai, kad esame pamatyti, išklausyti, išgirsti.

Dijana Alsienė, Nijolė Guntarskienė,
Mokytojos, vyresniosios specialiosios pedagogės