+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Paroda „Gėlės ant šilko“

Švietimo pagalbos tarnyboje visą rugsėjo mėnesį  galite pamatyti Šilutės pirmosios gimnazijos 3-4 klasių gimnazisčių tapybos kūrybinių darbų parodą „Gėlės ant šilko“. 

Natūralus šilkas nuo neatmenamų laikų buvo vertinamas. Šio audinio gamybos paslaptys Kinijoje buvo ilgai saugomos, kaip ir pati šilko istorija, apipinta pasakojimais ir legendomis. Šiandien šilkas naudojamas visame pasaulyje, vertinamas kaip vienas geriausių puošnus ir kokybiškas audinys.

Šilutės pirmosios gimnazijos III – IV kl. gimnazistės susipažįsta su tapyba ant šilko technika ir išbando save kūrybos procese. Mokinės turi  galimybę savyje atrasti menininko gyslelę, pajusti šilko lengvumą ir išlaisvintos kūrybos žavesį, išmokti kurti kažką gražaus ir meniško ant plonyčio, švytinčio, natūralaus audinio, nes piešimas ant šilko – tai menas ir meditacija.

Norint pradėti kūrybinį procesą reikia turėti rėmą, ant kurio galima ištempti audinį, šilko, teptukų, kontūrus ir specialių dažų. Pamokų metu pristatyta tapymo technika, kai ant rėmo gerai įtempiamas šilkas, kruopščiai kontūrais nupiešiamas piešinys, tapoma dažais, išdžiovinama, išlyginama ir darbelis baigtas. Tapant ant šilko dažai laisvai ir plačiai sklinda audinyje, o valdyti šį liejimosi procesą, stabdyti sklindančius dažus reikia naudojant specialius kontūrus.

Nijolė Titienė,
Šilutės pirmosios gimnazijos technologijų mokytoja metodininkė