+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

MAŽOSIOS LIETUVOS ISTORIJOS MOKYTOJŲ SUEIGA, SKIRTA PAMINĖTI LIETUVOS VALSTYBĖS 100-MEČIUI

Kovo 2 dieną Šilutės Hugo Šojaus muziejuje, senove ir prabanga dvelkiančioje  Freskų salėje įvyko Mažosios Lietuvos istorijos mokytojų sueiga, skirta paminėti Lietuvos valstybės 100-mečiui.  Ją organizavo Šilutės rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius, Švietimo pagalbos tarnyba, rajono istorijos mokytojų metodinis būrelis.

Sueigoje pranešimą skaitė, savo pastebėjimais su klausytojais pasidalino Šilutės evangelikų liuteronų parapijos kunigas Remigijus Šemeklis, kuris pristatė  iliustruotą pranešimą apie valstybės ir Bažnyčios santykio pasikeitimą bėgant amžiams.

Lietuvos moksleivių sąjungos rajono mokinių tarybos atstovai sueigos programą paįvairino sukurdami vaizdo klipą „Šių dienų istorija“. O kaip buvo švenčiamas Lietuvos Nepriklausomybės 20-mečio minėjimas Klaipėdos krašte 1938 m., sueigos dalyviams pristatė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas Darius Barasa.

Vytauto Didžiojo gimnazijos ir Klaipėdos licėjaus mokytojas ekspertas Vaidas Pamparas  dalyviams pasakojo apie mokytojų  veiklą ir pilietines iniciatyvas Klaipėdos mieste.

Sueigos iniciatorius Šilutės pirmosios gimnazijos istorijos mokytojas ekspertas Algirdas Gečas, skaitydamas pranešimą „Dviejų šimtmečių akivaizdoje: dabarties ir praeities iššūkiai“, dalijosi įžvalgomis, kad santykis su istorija per 27 metus pakito, tapo stipresnis, kritiškesnis, bet dar yra nemažai problemų, baltų istorijos dėmių.

Kintų pagrindinės mokyklos mokytojas Rubenas Bukavickas savo pranešime „Klaipėdos krašte likusio turto klausimo sprendimas 1944-1960 metais: Šilutės rajono atvejis“ gvildeno sovietų valdžios rankose atsidūrusio pokarinio Klaipėdos krašto turto klausimo problemas.

Pabaigoje sueigos dalyviams muziejaus direktorė Indrė Skablauskaitė atskleidė Mažosios Lietuvos gyventojų socialinius vaidmenis, gyvenimo būdo ypatybes ir kalbos fonetinius niuansus. Muziejaus darbuotojai dalyvius vaišino kafija ir puceliais (spurgomis), pristatė muziejaus erdves, o Šilutės evangelikų liuteronų parapijos kunigas Remigijus Šemeklis sueigos dalyviams vedė edukacinę programą  „Senosios freskos Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčioje“.

Dovilė Montvydienė,
Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja,
Istorijos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė