+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Konferencija – „Reformacijai – 500 metų“

Gegužės 19 dieną Švėkšnos Evangelikų Liuteronų bažnyčioje vyko istorinė konferencija „Reformacija Europoje ir Lietuvoje“.  Ji buvo skirta Reformacijos 500 metų jubiliejui pažymėti. Kalbėjome apie reformacijos pradžią Europoje: priežastis, tikslą, plitimą Lietuvoje, Švėkšnos, Žemaičių Naumiesčio liuteronų bendruomenių istoriją, Martyno Liuterio ideologiją, pagrindines idėjas. Konferencijoje dalyvavo ir Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos direktorė Dalia Dirgėlienė ir pavaduotoja ugdymui Ona Jurjonienė.

Istorinėje konferencijoje, kasmet rengiamoje istorijos mokytojo Alfonso Šimkaus, išgirdome literatūrinę-muzikinę kompoziciją, parengtą mokytojos Ramutės Zagurskienės. Taip pat išvydome keturis pristatymus:  Emilijos Klumbytės „Reformacija Europoje: priežastys, eiga, padariniai“, Dianos Šarkaitės ir Gabrielės Semininkaitės „Reformacijos plėtra LDK: religinės kryptys, žymiausi veikėjai“, Karolinos Riterytės „Švėkšnos liuteronų bendruomenės istorija“ bei Žemaičių Naumiesčio gimnazijos mokinių: Kamilės Kinderytės ir Monikos Plauškaitės pristatymą „Žemaičių Naumiesčio evangelikų liuteronų bendruomenės istorija“.

Džiaugiamės, kad prie konferencijos prisidėjo evangelikų liuteronų kunigas Valdas Miliauskas, kuris papasakojo apie Martyno Liuterio kertinės reformacijos idėjas ir šiandienos evangelikų liuteronų aktualijas. Konferencijos metu buvo paskelbti Tautiškumo fondo laureatai – Urtė Paldauskaitė ir Deividas Degutis. Taip pat projekto „Saulės protas“ nugalėtojai – Modestas Rimkus ir Karolina Riterytė.

Rasa Lukošiutė, Kamilė Krūgelytė,
Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos IIg. klasės mokinės