+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Švietimo profesionalų perdegimo prevencija ir atsparumo stiprinimas

Gegužės 4 d. lopšelyje-darželyje „Pušelė“ vyko seminaras rajono ikimokyklinio ugdymo pedagogėms „Švietimo profesionalų perdegimo prevencija ir atsparumo stiprinimas“, kurį vedė psichologai Doc. dr. Antanas Valantinas ir Vytis Valantinas. Jie pristatė pedagogų perdegimo  problematiką, aptarė pagalbos šaltinius, psichikos sveikatą tausojančios profesinės praktikos kūrimo principus, pagalbos sau ir kolegoms būdus. Kiekvienas pedagogas turėjo galimybę klausti ir gauti atsakymą.

Pedagogo  profesiniame kelyje yra neišvengiami laikotarpiai, kai jis jaučiasi pavargęs ir išsekęs. Perdegimo sindromas  yra  įvardinamas kaip viena iš opiausių problemų, kurias savo praktikoje patiria švietimo darbuotojai.  Pedagogės atvirai diskutavo apie tai, kaip jaučiasi savo darbe, dalijosi savo patirtimi apie  išgyventus  vaiko netinkamo elgesio atvejus. Psichologai nedavė patarimų, kaip elgtis su problematiškais vaikais, tačiau pateikė įvairias  psichikos sveikatą tausojančias rekomendacijas pedagogams.  Auklėtojos  įvairius sunkumų turinčių pedagogų atvejus analizavo grupėse, diskutavo tarpusavyje.

Pabaigoje auklėtojos  atliko meditacijos pratimus, mokėsi atsipalaiduoti.

Seminaro metu pedagogės įgijo žinių apie perdegimo prevencijos principus, sužinojo, kaip kurti psichikos sveikatą tausojančią profesinę praktiką, išmoko atpažinti perdegimo požymius savo įstaigoje, analizuoti situacijas ir suteikti paramą kolegoms.

Vitalija Petronytė,
Lopšelio-darželio Pušelė priešmokyklinio ugdymo pedagogė