+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Depresija ir atotrūkis nuo kasdienybės

Balandžio 10 d. Savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Švietimo pagalbos tarnyba organizavo seminarą Šilutėje „Depresija ir atotrūkis nuo kasdienybės”, kuris buvo skirtas socialiniams pedagogams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistams, seniūnijų socialiniams darbuotojams, įvairių dalykų mokytojams ir bendrosios praktikos slaugytojoms.

Seminaro tikslas – paminėti Pasaulinę sveikatos dieną, skirtą depresijai. Ši diena pavadinta ,,Depresija – pasikalbėkime”. Seminarą vedė lektorė, psichologė  Lilija Vitkauskienė, VšĮ Individualaus Augimo Centro vadovė.

„Lietuvoje ir pasaulyje depresija sergančių žmonių yra labai daug.  Prognozuojama, kad 2020 m. pasaulyje depresija sirgs kas trečias žmogus,”- tokiais  duomenimis seminarą pradėjo lektorė, psichologė  Lilija Vitkauskienė.

Seminaro metu dalyviai turėjo galimybę susipažinti su depresija ir jos įveikimo būdais, emocijų ir jausmų vieta žmogaus gyvenime, streso ir depresijos rūšimis ir jų atsiradimo priežastimis, savęs, kaip unikalios asmenybės, pažinimu.

Lektorė išskyrė dešimt pagrindinių depresijos simptomų: dėmesio koncentracijos sutrikimai, jutiminio suvokimo pokyčiai, miego sutrikimai, jėgų trūkumas, apetito pokyčiai, psichomotoriniai pokyčiai, perdėtos kaltės jausmas, emocinė nejautra, dažnos mintys apie mirtį,  nerimas. Akcentavo,  jei žmogų ilgiau nei savaitę vargina pusė ar daugiau iš pateiktų dešimt simptomų – vertėtų pasirodyti psichiatrui.

Pasak lektorės L.Vitkauskienės, žmogui labai svarbu išgirsti save:  suprasti savo kūną, jausmus, protą, socialinius  ryšius ir dvasinį pasaulį, vertybes. Taip formuojasi psichologinė branda, kuri sąlygoja žmogaus elgesio modelius.

Seminaro metu lektorė psichologė L. Vitkauskienė pateikė  keletą praktinių pavyzdžių: kaip į tam tikras situacijas reaguoja depresija sergantis žmogus, kaip jis suvokia savo esybę, kokias spalvas renkasi kasdienybėje. „Gyvenime neišvengsime sunkumų ir streso. Bendraudami neišvengsime konfliktų. Todėl labai svarbu tinkamai įveikti, išgyventi stresą. Vyrai ir moterys stresą išgyvena skirtingai. Vyrai dažnai stresą išgyvena tyloje, moterys – atvirkščiai”,- kalbėjo psichologė.

Praktinių užduočių metu, modeliuojant situacijas lektorė patarė, kaip atpažinti vaiką, kuriam reikia pagalbos, kaip tinkamai reaguoti į situaciją, pvz. kai mokinys pamokoje „miega”, kai akių žvilgsnis yra nukreiptas kitur ir pan.

Seminaro pabaigoje lektorė, psichologė Lilija Vitkauskienė ragino džiaugtis gyvenimu, gyventi –  lyg tai būtų paskutinė gyvenimo savaitė, turėti tikslų, nebijoti kalbėtis, turėti žmogų, kuriam galėtum patikėti savo paslaptis, neišgyventi dėl kitų pasakytų žodžių, nes brandi, darni asmenybė neužsigauna.

Depresija – išgydoma liga, tik reikia laiku pastebėti, susivokti ir pradėti gydytis, pasitelkiant į pagalbą visus reikiamus specialistus,  arba padėti sergančiam pamatyti, kad gyvenimas yra nuostabus.

Užsiregistravo ir seminare dalyvavo daugiau nei 75 asmenys. Kiekvienam atvykusiam buvo išduotas kvalifikacijos tobulinimosi pažymėjimas.

Aida Vindžigelskienė,
Šilutės rajono savivaldybės
Visuomenės sveikatos biuro
Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė