+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Kviečiame aplankyti BATIKOS DARBŲ PARODą

[singlepic id=2023 w=200 h=200 float=right]Lapkričio mėnesį Švietimo pagalbos tarnyboje eksponuojama Usėnų pagrindinės mokyklos 10 klasės mokinių, vadovaujamų technologijų ir dailės vyr. mokytojos Jolantos Alsytės, batikos darbai.

Batika – tai tekstilės dekoravimo technika. Batikos technika kilusi iš Indonezijos. Neturinti lietuviškų šaknų, tačiau labai siejasi su audinių dažymų augaliniais (ir ne tik) dažais, kiaušinių marginimu vašku, nes naudojamas lydytas vaškas ir dažai bei panašus darbo principas.

Į Lietuvą batika atkeliavo tik šio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Šį nuostabų medžiagų dažymo būdą atvežė J. Balčikonis. Batika išpopuliarėjo tarp menininkų, dažniausiai rankiniu būdu buvo atliekami vienetiniai darbai. Taikant šią techniką, dekoras ant audinio kuriamas jį atitinkamai sulanksčius ir rezervavus vietas, kurias reikia palikti nenudažytas.

10 klasės mokiniai per technologijų pamoką taikė vieną iš retųjų rankdarbių technikų – karštąją batiką. Buvo dažoma karštais dažais. Mokiniai bandė ivairius rišimo variantus. Viskas priklausė tik nuo jų fantazijos, nes batikos technika suteikia neribotą laisvę žaisti spalvomis ir formomis. Mokinius labai džiugino rezultatas, kuris visuomet būna nenuspėjamas bei netikėtas.

Jolanta Alsytė,
Usėnų pagrindinės mokyklos vyresnioji mokytoja