+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Mokyklų vadovai aplankė Merkinę, Druskininkus

[singlepic id=1920 w=200 h=200 float=left]Vasara – atostogų ir ekskursijų metas. Prieš prasidedant mokinių atostogoms, keliauja mokiniai, darželių ugdytiniai, mokytojai. Kiekvienais metais ir mokyklų bei ikimokyklinių įstaigų vadovai išsiruošia į kelionę. Šį kartą keliai vedė į Merkinę ir Druskininkus.

Merkinės apžvalgos bokštas „Pušų gojelis“ mus nustebino savo aukščiu ( 26 m. aukščio). Tikrai buvo ką veikti, kol įlipome, – o dar juda viršuje.

Pasižvalgėme iš bokšto atsiveriančiais įspūdingais Nemuno kraštovaizdžio draustinio vaizdais. Už upės slėnio tolyn į horizontą vilnijantys miškai primena, kad čia kažkada stūksojo Merkinės didžiagirė, kurioje prieš šimtmečius medžiojo kunigaikščiai ir jų svečiai.

Nuo bokšto tolumoje atsiveria ne tik dalis Merkinės senamiesčio, bet ir tiltas per Nemuną, kuris 2014 metais atšventė savo 100 metų jubiliejų.

Druskininkų miesto prieigose mūsų laukė gidė. Kurortinis miestas mus pasitiko puikiu oru (ko nepasakysi apie sekančią dieną miestą nusiaubusį škvalą), gražiomis gėlių kompozicijomis ir gausiomis statybomis.

Po apžvalginės ekskursijos po miestą (mieste gyvena virš 13 tūkstančių gyventojų), kurios metu aplankėme Druskininkų įžymiąsias vietas: skulptūras, paminklus, išgirdome pasakojimų apie istorinius pastatus ir miesto šiandieną bei perspektyvas.

Gydyklų parkas – pasivaikščiojimo vieta, kurią pamėgę miestiečiai ir poilsiautojai. Čia atsiveria ir puošni kurortinė erdvė su mineralinio vandens biuvetėmis, skulptūromis, gėlynais ir muzikiniu Druskininkų fontanu.

Nusileidę prie Nemuno, nusiprausėme įžymaus Grožio šaltinio vandeniu: tai sūriausias Druskininkų šaltinis (52-56 g/l), turintis odą valančių ir jauninančių savybių.

Parko viršutinėje dalyje pasigrožėjome paminklu M.K. Čiurlioniui (skulptorius Vladas Vildžiūnas).

Gidė papasakojo, kad Senųjų gydyklų parkas rekonstruotas 2011 metais už Europos Sąjungos lėšas, bendradarbiaujant su Lenkijos Augustavo savivaldybe. Augustave atnaujintas Žygimanto Augusto skveras, o Druskininkuose – senųjų gydyklų parkas: įrengtas Muzikinis fontanas, pėsčiųjų takai ir suoliukai poilsiui, parko apšvietimas, pasodinti nauji želdiniai ir gėlynai.

Pasigrožėjome Parko centre pastatytu paminklu Lietuvos kunigaikščio Vytauto ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto garbei, simbolizuojančiu Druskininkų ir Augustavo kurortų bendradarbiavimą.

Vilniaus alėja nusidriekusi paraleliai Gydyklų parkui. Alėjoje gausu XX a. paskutinio dvidešimtmečio dekoratyvinių elementų: tai J. ir B. Arčikauskų keraminių skulptūrų kompozicija, kurią sudaro skulptūros  „Laivas“, „Skruzdėlynas“, „Driežas“, „Varnas“, „Ožiaragis“, „Dagys“, „Laumė“.

Papietavę ant Druskonio ežero kranto įsikūrusioje kavinėje, nuvykome vieni į Druskininkų ,,Atgimimo“ mokyklą, kiti – į ,,Žibutės“. darželį.

Mokykloje mus pasitiko direktoriaus pavaduotoja ugdymui Loreta Šilanskienė ir mokytoja, Japonų kalbos klubo vadovė Rovena Kvaraciejūtė. „Atgimimo“ mokykla – pagrindinė mokykla, išsidėsčiusi dviejuose pastatuose. Mokykloje mokosi virš šešių šimtų mokinių, plėtojama sporto ir sveikatingumo veikla. Direktoriaus pavaduotoja papasakojo apie mokyklos patirtį, vykdant tarptautinius projektus.

Japonų kalbos klubo vadovė papasakojo apie tai, kad jai teko laimė beveik ketverius metus gyventi Japonijoje ir mokytis japonų kalbos bei studijuoti. Pasakojo, kad klubą lanko apie dvidešimt mokinių, kad mokiniai jau ne kartą lankėsi Japonijoje ir jų mokiniai buvojo Druskininkuose. Mokytoja supažindino, kaip Japonijoje yra švenčiamos mergaičių ir berniukų dienos.

Pasaulyje geriau žinoma kaip Mergaičių diena – tai jau kelis šimtus metų Japonijoje gyvuojanti „lėlių šventė“. Ji švenčiama kovo 3-iąją. Tądien tėvai sveikina savo dukras ir prašo joms laimės bei gerovės, kad jos augtų sveikos ir gražios. Kitaip ji dar vadinama Persikų žydėjimo, pavasario švente.

Gegužės mėnesio penktą dieną švenčiama Berniukų šventė. Šią dieną kiekvienam šeimos vyrui lauke iškabinamas spalvotas popierinis karpis. Karpį japonai laiko stipriausia, atkakliausia iš žuvų, todėl jis laikomas vyriškumo simboliu.

Pasidžiaugta, kad mokykla palaiko glaudžius ryšius su Japonijos ambasada Lietuvoje.

Vėliau apsilankėme kitame pastate, kuriame  įsikūrusios pradinės klasės. Čia gražiai sutvarkyta aplinka, teritorija aptverta, pastatas renovuotas 2007 metais. Lankymosi metu veikė vaikų vasaros poilsio stovykla.

Darželyje ,,Žibutė“ direktorė papasakojo apie tai, kad darželis sujungtas iš dviejų bendruomenių, kad jame taip pat sustiprinta sveikatos ugdymo kryptis.

Kelionė į namus neprailgo besidalijant įspūdžiais apie tai, ką pamatėme, aptariant druskininkiečių patirtį. Išvyka buvo naudinga ir įdomi.

                                 Birutė Morkevičienė,
Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė