+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Seminaras Turkijoje „Europos kultūrų įvairovė su eTwinning“

[singlepic id=1883 w=200 h=200 float=right]Balandžio 7-10 dienomis 20 Lietuvos mokytojų vyko į Turkiją, Nevsehiro miestą, dalyvauti programos „eTwinning“ profesinės raidos seminare ir dvišaliame kontaktiniame seminare „Europos kultūrų įvairovė su eTwinning“, skirtame projektų kūrimui tarp Lietuvos ir Turkijos mokyklų.

Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja metodininkė Aida Skarbalienė ir pradinių klasių mokytoja ekspertė Dalia Elena Solovjovienė laimėjo konkursą ir dalyvavo šiame tarptautiniame programos „eTwinning“ profesinės raidos seminare.

Seminaro tikslai:  įgyti praktinės patirties tobulinant  anglų kalbos žinias, išmokti naudotis naujais Web 2.0 įrankiais, sukurti naujus projektus  “eTwinning” platformoje, susipažinti su kolegomis iš Turkijos ir ateityje bendradarbiauti.

Renginio dalyviai  buvo mokomi kurti tarptautinius projektus „eTwinning“ aplinkoje,  jų  registravimo ir darbo TwinSpace erdvėje. Buvo supažindinti su daugybe įrankių „eTwinning“ projektų kūrimui. Darbas vyko tarptautinėse grupelėse, susidariusiose patiems dalyviams pasirinkus vieną iš pateiktų dešimties temų. Ši idėja parodė, kad kartais užtenka rasti partnerius, norinčius  bendradarbiauti, o darbo metodus, įrankius galima pasirinkti jau užmezgus kontaktą. Šilutės Martyno Jankaus pagrindinė mokykla užregistruota vykdyti „eTwinning“ platformoje du naujus projektus: “Daisies of Europe“ („Europos ramunės“) ir “Legends and Tales of Countries“ („Šalių pasakos ir legendos“). Kūrybinių projektų tikslas – ugdyti laisvą, mąstantį,  kūrybišką ir laimingą žmogų. Šie projektai duos galimybę geriau pažinti Lietuvos bei Turkijos kultūras, atrasti tarpkultūrinius skirtumus bei panašumus. Mokantis kurti projektus buvo galima diskutuoti gyvai, teikti savo pasiūlymus grupėse  bei atsirinkti  tinkamiausias idėjas, kurias bus galima pritaikyti kiekvienai mokinių amžiaus tarpsnio grupei. Numatyti projektų įgyvendinimo planai, trukmė, darbo metodai, Web 2.0 įrankiai. Nustebino Turkijos mokytojų paprastumas, malonus bendravimas ir bendradarbiavimas bei kompetencijos. Tai skatino dalyvius tobulėti ir siekti kuo aukštesnių kompetencijų.

Dalyviai išklausė kolegų iš Lietuvos ir Turkijos pranešimus. Mokytoja D.E. Solovjovienė pristatė stendinį pranešimą apie savo patirtį „eTwinning“ platformoje, bei pristatė vykdytą projektą „Droblet‘s travel“ („Lašelio kelionė“), kuriame dalyvavo Turkijos, Lietuvos, Ukrainos, Gruzijos, Graikijos, Italijos, Prancūzijos, Čekijos, Rumunijos mokyklos. Mokytoja A. Skarbalienė patirtimi pasidalino žodiniu pranešimu su skaidrių pateiktimis apie veiklą „eTwinning“  platformoje, savo vykdytus projektus, papasakojo apie sėkmes ir nesėkmes vykdant projektinę veiklą.

Rimtą seminaro darbą praskaidrino abiejų šalių kultūrinių programų pristatymai, pažintis su nuostabia Kapadokijos gamta, vietiniais amatais ir tradicinių turkiškų valgių degustacija.

Seminaras „Europos kultūrų įvairovė su eTwinning“ Turkijoje dalyviams suteikė daug  teigiamų emocijų. Paskatino siekti naujovių, leido tobulinti komunikavimą anglų kalba žodžiu ir raštu, suprasti sakytinę ir rašytinę kalbą, kurti ir organizuoti ugdymo/si procesą. Tai bus puikus indėlis dirbant šiuolaikiškai, gerinant pamokos bei ugdymo kokybę, optimizuojant ugdymo procesą bei pasitarnaus vykdant gerosios patirties analizę ir sklaidą, skatins naudoti šiuolaikines technologijas ir mokymo priemones siekiant dalykinio bei profesinio tobulėjimo.

Dalia Elena Solovjovienė
Šilutės Martyno  Jankaus pagrindinės mokyklos
pradinių klasių mokytoja ekspertė

Aida Skarbalienė,
Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos
anglų kalbos mokytoja metodininkė