+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Vaikų elgesio problemos

[singlepic id=1785 w=200 h=200 float=left]Lapkričio 19 d. metodinio būrelio susirinkime-diskusijoje „Vaikų elgesio problemos“ ikimokyklinio ugdymo pedagogai kartu su Švietimo pagalbos tarnybos psichologe Genovaite Voitenko aptarė būdingiausias vaikų elgesio problemas, kaip sukurti nuoširdžius santykius su vaiku.

Netinkamos vaikų elgesio priežastys gali būti įvairios: psichozė, emocinis jautrumas, genai, gimdymo traumos, maistas, nederami šeimos narių santykiai, netinkamas auklėjimas. Kartais tėvai pasidaro pernelyg griežti, arba per daug nusileidžia vaikui, pildo kiekvieną jo norą. Skirtingas tėvų požiūris į vaiko auklėjimą gali sukelti šeimoje įtampą. Todėl vaikui pradeda atrodyti, kad jis viską kontroliuoja, o tai slegia ir didina įtampą šeimoje, vaikas pasidaro piktas, irzlus, agresyvus.

Psichologė Genovaitė Voitenko akcentavo, jog supratimas ir užuojauta yra svarbiausi dalykai, kurių reikia vaikui įvairiose situacijose. Tada vaikas patogiau jausis ir turės daugiau galimybių lavinti ir tobulinti savo įgūdžius. Labai svarbu, kad pedagogai, matydami aktyvumo, dėmesio ir savireguliacijos sutrikimais pasižymintį vaiką nesipiktintų, jo nesmerktų, nereikalautų jo izoliuoti, o padėtų jam adaptuotis ir tapti pilnaverčiu visuomenės nariu.

Dalytė Jokaitienė,
Ikimokyklinio ugdymo auklėtoja metodininkė