+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

KVIEČIAME Į BAIGIAMĄJĮ PROJEKTO „IŠSAUGOKIME ŠVĖKŠNOS SINAGOGĄ“ RENGINĮ

[singlepic id=1702 w=200 h=200 float=left]Rugsėjo 25 d. kviečiame iš arčiau susipažinti su žydų kultūra, tradicijomis, paveldu, susitikti su žydų bendruomenių atstovais.

Projektu „Išsaugokime Švėkšnos sinagogą“ siekiama atkreipti visuomenės ir valdžios institucijų dėmesį į nedideliuose miesteliuose išlikusį žydų bendruomenių architektūrinį paveldą, šviesti vietos gyventojus, parodant ne tik tautų kultūrinius skirtumus, bet ir panašumus. Labai svarbu ugdyti jaunąją kartą be stereotipinio mąstymo, griauti sklandančius mitus, ugdyti patriotiškumą. Žinant, kad dauguma mitų ir stereotipų gimsta iš paprasčiausio nežinojimo, norima suteikti galimybę pabendrauti su žydų tautybės žmonėmis, susipažinti su jų praeitimi ir dabartine bendruomenių situacija. Turime suvokti, jog išlikęs žydiškas paveldas yra Lietuvos paveldas ir tuo rūpintis privalome visi kartu. Negalime jo priskirti tik žydams ir tarsi „nusimesti“ naštą, kai reikia atsakyti už objektų tvarkymą bei priežiūrą.

Rugsėjis Švėkšnoje išskirtinai skirtas žydų tematikai. Rugsėjo 6 d., įvyko Žydų kultūros dienos renginys, mėnesio viduryje Švėkšnos jaunimas rinksis tvarkyti senųjų žydų kapinaičių. Tokiu būdu siekiama vaikams ugdyti patriotiškumo jausmą, perteikti informaciją laisva forma, skatinti bendradarbiavimą bei savanorystę.

Projekto baigiamojo renginio programa padalinta į dvi dalis: pirmojoje išgirsime 7 pranešėjus: Klaipėdos žydų bendruomenės atstovas Elijas Danas Pyragas pristatys judėjų šventes bei košerinio maisto reikšmę, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman pristatys savo bendruomenę, žydų jaunimo mokslą. Kraštietis Vytautas Toleikis visus turėtų sudominti pranešimu „Pamario žemės pasakojimas – ką jam duoda litvakiškas kontekstas?“, o istorikas Justas Stončius kalbės retai gvildenama, tačiau labai aktualia tema „Sovietinio režimo poveikis lietuvių-žydų santykių raidai atkūrus Lietuvos nepriklausomybę“. Apie tradicinį judaizmą kalbės Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, o pačią bendruomenę pristatys Ieva Černevičiūtė. Lietuvos sinagogų architektūrą pristatys Marija Rupeikienė.

Dienos pabaigoje svečiai turės galimybę susipažinti su turtinga Švėkšnos miestelio istorija, architektūra, pamatyti Švėkšnos sinagogą iš vidaus, reziumuoti dienos informaciją.

Vakarinė renginio dalis vyks prie Švėkšnos sinagogos pastato (Liepų a.) ir prasidės nuo Vitalij Neugasimov (Quorum grupės nario) pasirodymo. Vėliau bus demonstruojamos 3D projekcijos ant sinagogos pastato: akcentuojama Švėkšnos sinagogos pastato evoliucija (prieš tai stovėjusios medinės sinagogos, gaisras, vėliau – II pasaulinio karo tragedija: bendruomenė sunaikinta, pastatas naudojamas įvairiems tikslams, bet ne kaip maldos namai). Žiūrovai turės galimybę patys vizualiai keisti pastato išvaizdą.

Projektą „Išsaugokime Švėkšnos sinagogą“ inicijavo ir koordinuoja Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos skyrius, finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba (LTKT) ir Geros Valios Fondas (GVF).

Maloniai kviečiame dalyvauti!

Daugiau informacijos: Monika Žąsytienė, 865757152, monika.zasytiene@gmail.com

Renginio programa:
09.30-10.00 Atvykimas, rytinė kava.
10.00-10.15 Atidarymas, įžanginis žodis.
10.15-11.00 „Judėjo gyvenimo ypatumai: šventės. Košerinis maistas“. Elijas Danas Pyragas (Klaipėda).
11.00-11.30 „Žydų jaunimo mokslas: Panevėžio ješivos fragmento istorija“. Tiesioginis skype vaizdo pranešimas. Gennady Kofman (Panevėžys).
11.30-12.15 „Sovietinio režimo poveikis lietuvių-žydų santykių raidai atkūrus Lietuvos nepriklausomybę“. Justas Stončius (Palanga).
12.15-13.15 Pietų pertrauka.
13.15-13.45 „Pamario žemės  pasakojimas – ką jam duoda litvakiškas kontekstas?“. Vytautas Toleikis (Vilnius).
13.45-14.15 „Tradicinis judaizmas, papročiai“. Gercas Žakas (Kaunas).
14.15-14.30 „Kauno žydų bendruomenės pristatymas“. Ieva Černevičiūtė (Kaunas).
14.30-14.45 Kavos pertrauka.
14.45-15.30 „Lietuvos mūrinių sinagogų architektūra“. Marija Rupeikienė (Kaunas).
15.30-16.45 „Ekskursija po Švėkšnos miestelį. Sinagogos lankymas“. Monika Žąsytienė (Švėkšna).
16.45-17.30 Seminaro „Išsaugokime Švėkšnos sinagogą“ aptarimas.

___________

20.00-21.00 Vitalij Neugasimov („Quorum“ grupės nario)
Demonstruojamos 3D projekcijos ant sinagogos pastato: akcentuojama Švėkšnos sinagogos pastato evoliucija (prieš tai stovėjusios medinės sinagogos, gaisras, vėliau – II pasaulinio karo tragedija: bendruomenė sunaikinta, pastatas naudojamas įvairiems tikslams, bet ne kaip maldos namai). Žiūrovai turės galimybę patys vizualiai keisti pastato išvaizdą.

Vieta: Švėkšnos seniūnija (Liepų a. 24); Švėkšnos miestelis.

Organizatorius: Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos skyrius.