+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Kaip lietuvininkai ypatiškas šventes laikė

[singlepic id=1523 w=200 h=200 float=left]Pagal projektą „Kaip lietuvininkai ypatiškas šventes laikė” suplanavome edukacine veiklas, kurios Šilutėje vyko net tris dienas. Vasario 4 d. per aštuoniasdešimt klausytojų gausiai susirinkę klausėsi Gražinos Kadžytės, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tautosakos archyvo skyriaus jaunesniosios mokslo darbuotojos, etnologės ir žurnalistės, paskaitos „Užgavėnių (Šiupinio šventės) tradicijos ir tęstinumas etnografiniuose Lietuvos regionuose”. 

Sekančią dieną įvairių dalykų mokytojai, pedagogai ir kas tik panorėjo mokėsi gaminti Morę ir Gavėną – žiemos demonus. Mokymams vadovavo Švietimo pagalbos tarnybos metodininkė Irina Budvytienė. Buvo daug emocijų, praktinio darbo ir – puikūs rezultatai, kuriais džiaugėsi visi atvykusieji ir dalyvavę veikloje.

Vasario 13-ąją Hugo Šojaus dvare surengėme Morių ir Gavėnų paradą, kuris buvo tikras šventės vainikavimas. Iš natūralių gamtinių medžiagų pagaminti žiemos demonai buvo tarsi spalvingas atvykėlių iš literatūrinio kūrinio herojų debesis, kėlęs dalyvių ir praeivių susidomėjimą ir džiuginęs pavasariška gyvastimi. Labai reikėjo mūsų žmonėms šios džiugios, krašto papročius atitinkančios ir ją populiarinančios veiklos. Nes „Kurie Užgavėnių nešvenč, tiems tą metą didis ištrūkis pasidaro…“

Indrė Skablauskaitė,
Šilutės muziejaus muziejininkė etnografė