+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Debatų metodas – bet kurio dalyko pamokoje

[singlepic id=1168 w=200 h=200 float=left]Birželio 17 d. Šilutės Vydūno gimnazijoje įvairių dalykų mokytojai dalyvavo anglų kalbos vyresniosios mokytojos Renatos Baliasi praktiniuose mokymuose „Debatų metodika pamokoje. Debatai pradedantiesiems”. Vis daugiau mokytojų susidomi debatų metodu, turinčiu daug privalumų.  Kviečiame įvairių dalykų mokytojus išmokti ir naudoti pamokose debatų metodą, kuris  įvairina pamoką, skatina mokinį tobulėti, palengvina žinių įsisavinimą.  Debatų metodas tik pradžioje atrodo „neperkandamas”, bet mokantis jo palaipsniui, žingsneliais, – nėra sudėtingas. Tinka kalbų, istorijos, geografijos, biologijos, – visų dalykų pamokose. Malonu, kad mokytoja Renata Baliasi mielai sutinka stebėti Jūsų debatų metodo taikymą pamokoje ir padėti jį įsisavinti. Debatų metodą naudoja net pradinių klasių mokiniai, sėkmingai įrodinėdami, kodėl geriau globoti kačiuką, o ne šuniuką…

Neretai mokytojai vengia naujojo debatų metodo teigdami, jog vaikams tai yra per sunku, nes tam reikia ypatingai stiprių gebėjimų mąstyti ir reikšti savo mintis. Jeigu debatų metodiką pristatytume vaikams iš karto, tai iš tikrųjų bus nedrąsu ir nelabai priimtina. Bet vaikus galima „prisijaukinti” debatams juos mokant šio metodo palaipsniui: nuo termino pereinant prie sakinio, pastraipos, ko pasėkoje vaikai pradeda kalbėti. Ir patys nustemba, įsitikinę, kad jau geba.

Anot mokytojos Renatos Baliasi, debatų metodą verta naudoti pamokose dėl kelių priežasčių. Svarbiausia jų yra ta, jog šis metodas lavina kritinį mąstymą. Vaikai išmoksta ne  „atakuoti”  kalbantįjį, bet tolerantiškai diskutuoti, nuneigti oponentą, atstatyti išsakytus argumentus. Lavina greitą reakciją, gebėjimą įžvelgti „abi medalio puses”. Skatina domėtis įvykiais pasaulyje, nes kiekvieną teiginį tenka įrodyti realiais faktais, pagrįsti, plečia mokinio akiratį, skatina tobulėti, motyvuoja. Mokinių, įvaldžiusių debatų metodą, atsiliepimai: pradžioje atrodė nejauku, o po metų praktikos teikia malonumą ir sėkmės pojūtį.