+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Edukacinė veikla Salos etnokultūros ir informacijos centre

[singlepic id=1077 w=200 h=200 float=right]Balandžio 9 d. Salos etnokultūros ir informaciniame centre vyko Pamario zonos pradinių klasių mokytojų metodinio būrelio edukacinis užsiėmimas. Tautodailininkė, pradinių klasių ir dailės mokytoja Violeta Benetienė papasakojo margučio atsiradimo istoriją, raštų įvairovę ir prasmę, mokė nusivelti margutį iš vilnos. Mokytojos taip pat galėjo pasidžiaugti tautodailininkės veltais margučiais ir verbomis.

Tradicija per pavasario šventes dažyti kiaušinius atėjo iš labai senų laikų. Arabijos pusiasalyje Egipto faraonų kapuose rasta ornamentais išpuoštų stručio kiaušinių lukštų. Manoma, kad jie yra 5000 metų senumo. Kaip liudija archeologų radiniai, tradicijos marginti kiaušinius, suteikti jiems magiškos galios būta gerokai ankščiau, negu į mūsų kraštą atėjo krikščionybė.

Daugelio pasaulio tautų mitologijoje, taip pat ir lietuvių tautosakoje yra išlikę mitų, kuriuose aiškinama, kad pasaulis atsiradęs iš kiaušinio, ab ovo (lot.). P.Dundulienė rašė: „… pradžioje buvo chaosas, vandenys, migla, dumblynai, iš ko ir atsirado kiaušinis, padėtas paukštės ar gyvatės, o iš jo – žemė, vandenys, dangus ir oras“.

Edukaciniame užsiėmime dalyvavusios mokytojos bandė iš vilnos nusivelti kiaušinį, išmarginti jį. Vienos rinkosi „saulutes“, „mėnulius“, „žvaigždutes“, kitos – „žiedelius“, „rūteles“, trečios – „eglutes“, „žalčiukus“, „vištos kojeles“. Margučių raštai labai įvairūs ir turi simbolinę bei maginę prasmę.

Daugiausia kiaušiniai buvo dažomi juodai, raudonai, geltonai, rudai, žalsvai. Juoda spalva simbolizuoja motiną žemę, deivę Žemyną. Raudona – gimimo ir gyvenimo, saulės ir ugnies spalva. Geltona, ruda spalvos simbolizuoja jaunystę ir kuklumą. Žalia – tai pasėlių želmenys, viltis ir ramybė.

Šventų Velykų tradicijos šimtametės ir prasmingos. Saugokime jas ir puoselėkime ateinančioms kartoms, nes tai mūsų tautos kultūrinis kodas, pasaulėjautos dalis. Be tradicijų tauta praranda savitumą.

Eglė Januškienė,
Rusnės pagrindinės mokyklos mokytoja metodininkė,
Pamario zonos metodiio būrelio pirmininkė