+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Atvira lietuvių kalbos pamoka „Būrų česnis”

[singlepic id=998 w=200 h=200 float=right]Vasario 14 d. Šilutės F. Bajoraičio bibliotekoje buvome pakviesti stebėti atvirą Šilutės Vydūno gimnazijos mokytojos metodininkės Sandros Tamašauskienės pamoką-kūrybinį projektą “Būrų česnis” (pagal K. Donelaičio „Metus”), skirtą K. Donelaičio 300 metų jubiliejui. Tai gražus F. Bajoraičio biliotekos ir Šilutės Vydūno ginazijos kolektyvų idėjų ir bendradarbiavimo pavyzdys.

Pamoka buvo mokinių kūrybinis atsiskaitymas  už aštuonioliktojo šimtmečio mokymosi programą. Jauniems žmonėms žemdirbiška kultūra yra visiškai svetima, todėl jie pasirinko artimą, patrauklią temą – šeimos šventę – būrų vestuves. Tai kartu ir kūrinio prikėlimas gyvenimui, tradicijų atnaujinimas. Prisimintos ir aiškiau suprastos rudens vaizdų kūrimo meninės priemonės K. Donelaičio „Metuose”, kiti kūrybos elementai. Tai buvo ir dorovingumo pamoka – našlaitis, tvarkingai gyvenęs, iškėlė dukrai vestuves pavaišindamas visą kaimą.  Slunkius gi  su Pelėda įsiveržė norėdami nekviesti pasivaišinti – pavyzdys, kaip nedera elgtis…

Mokytoja Sandra Tamašauskienė sukūrė pamokos scenarijų pagal „Rudens gėrybėse” aprašytas vestuves.  Parepetuotos buvo tik dainos, šiaip mokiniai (3 kl. gimnazistai)  ruošėsi patys, išmoko mintinai dalį teksto, pasakyti sveikinimo kalbą.