+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Žemaičių krikšto keliais

[singlepic id=710 w=200 h=200 float=right]Rugsėjo 27 d. tikybos mokytojų metodinio būrelio nariai vyko į edukacinę kelionę – seminarą “Žemaičių krikšto keliais“. Kelionės maršrutas vedė per Žemaitijos miestelius, kurių istorinė praeitis susijusi su Žemaičių krikšto istorija: Varniai – Luokė – Šatrijos kalnas – Užventis – Kelmė – Tytuvėnai – Šiluva.

Pirmasis aplankytas objektas buvo Varnių Šv. Aleksandro bažnyčia – viena iš pirmųjų bažnyčių Žemaitijoje, Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia ir joje esanti Žemaičių vyskupų kripta, įspūdingas Varnių muziejus. Grožėjomės visų Žemaitijos miestelių medine bažnyčių architektūra. Užkopėme į Šatrijos kalną, kur dar ir šiandien pagonys bando kūrenti šventąją ugnį ir šauktis dievų… Aplankėme Užvenčio Šv. Marijos Magdalietės bažnyčią ir joje esantį garsų Švč. Mergelės Marijos škaplierinės paveikslą, tapytą XVIII a. Ne vienas iš mokytojų pirmą kartą aplankė Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčią bei Bernardinų vienuolyno ansamblį, kuris yra laikomas vienu iš unikaliausių ir didžiausių XVII-XVIII a. baroko sakralinės architektūros paminklų Lietuvoje ir visoje Šiaurės Rytų Europoje. Ansamblį sudaro bažnyčia, šventorius su Kristaus laiptų koplyčia, dviaukštis vienuolynas. Šiluvoje mūsų laukė susitikimas su parapijos klebonu Erastu Murausku, kuris pasidalino savo mintimis apie mokslo ir tikėjimo sąsajas. Vakare dalyvavome Šv. Mišiose ir vidinio išgydymo pamaldose Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje.

Šią piligriminę kelionę lydėjo malda, kuriai vadovavo tikybos mokytoja metodininkė Virginija Rupainienė, o istorinę kiekvieno lankomo objekto svarbą ir unikalumą atskleidė tikybos mokytojas Rimvydas Petrauskis.

[nggallery id=45]