+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Protėviai prabyla vietovardžiais

Gegužės 28 dieną Švietimo pagalbos tarnyboje vyko užsienio kalbų (anglų, vokiečių) netradicinės pamokos Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos 5-6 klasių mokiniams „Protėviai prabyla vietovardžiais“. Pamokos užduotims panaudojama mokinių eksponuojama iliustruoto dailyraščio paroda „Vietovardžiai Lietuvoje“. Pamokas vedė Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos mokytojos Eglė Jatautaitė-Budrikienė, Aida Skarbalienė, Živilė Bartkienė, kurios taip pat vadovavo rengiant mokinių iliustruoto dailyraščio parodos darbus.

Mokiniai per duotą laiką surado kuo daugiau vietovardžių, pažymėjo juos žemėlapyje ir vėliau aiškinosi vietovardžio kilmę. Panaši užduotis – surasti gatvių, pavadintų žymių žmonių vardais, pavadinimus, po to sužinoti, kuo nusipelnė žymūs žmonės, kad jų vardai įamžinti gatvių pavadinimuose.

Pamokos mokiniams buvo netradicinės, jie daug sužinojo apie savo rajoną, šalį, įgijo žinių apie savo miestą, šalį. Jie aiškinosi, kas atsitinka, kai kaimą palieka paskutinis gyventojas, šeima, kodėl kartais keičiasi gatvių pavadinimai, kas atsitiktų, jei neliktų vietovardžių. Buvo proga pamąstyti ir apie keisčiausius pavadinimus, sužinoti istorijas ir legendas apie skirtingas šalies vietoves. Mokiniai taip pat mąstė, ką duoda dailyraštis, kas yra pagarba skaitytojui.

Aida Skarbalienė,
Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos mokytoja metodininkė