+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Tautodailininkės Violetos Benetienės paroda

Kovo mėnesį Švietimo pagalbos tarnyboje džiaugėmės nuostabia mokytojos Violetos Benetienės veltinių paroda „Lietuvos (Gumbinės) departamento ir Rytų Prūsijos (Karaliaučiaus) departamento miestų herbai“. Žemėlapio pagalba galėjome  apžvelgti vietoves, jų pavadinimus ir herbus anuomet ir šiandien.

Violeta Benetienė gimė dailininko Danieliaus Mažučio šeimoje. Danielius Mažutis su žmona Sofija bei mažamečiais vaikais Romualdu ir Violeta Rusnėje apsigyveno 1957 metais. Violetos vaikystė prabėgo stebint tėvelio tapybą – tai geriausia dailės mokykla. Dar besimokant mokykloje Violetos Benetienės gebėjimas valdyti teptuką tarnavo visai Rusnės bendruomenei. Po studijų Vilniaus teisės universitete bei Šiaulių pedagoginiame institute, sugrįžus dirbti į Rusnės mokyklą, Violetos darbai buvo matomi ne tik pagrindinės jos darbovietės, bet ir tuometinio ūkio stenduose, specialiojoje internatinėje mokykloje, miestelio stenduose. Jos fantazija ir rankomis sukurtos dailios afišos ar plakatai kvietė į įvairius renginius, spektaklius, sporto varžybas.

Menas ir kūryba šalia Violetos buvo nuo pat vaikystės, o tikroji aistra – veltinio vėlimas  užgimė brandžiame amžiuje. Pirmieji Violetos Benetienės darbai buvo papuošalai – karoliai ir apyrankė, kuriuos sukūrė savo dukrai Eglei gimtadienio proga. Vėliau vienas po kito pabiro sagės, riešinės, rankinės, margučiai, kalėdiniai žaisliukai, rankinės, namų dekoravimo detalės… Daug vilnos dirbinių Violeta Benetienė jau yra perleidusi draugėms, nemažai jų iškeliavo į užsienio šalis – Vokietiją, Australiją – kaip mūsų kraštą reprezentuojančios dovanos.

2010 metais Rusnėje surengė pirmąją personalinę autorinių darbų parodą „Spalvų raizgalynė“. Parodos pradėjo kelionę po Šilutės rajoną- Šilutė, Juknaičiai, Pašyšiai, Laučiai… 2012 metais Violetai Benetienei suteiktas Lietuvos tautodailininkės vardas ir ji tapo Tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus nare.

Violetos pasididžiavimas- delmonų paroda „Baltų mitologinės būtybės“, kuri pabuvojo Šilalėje, Klaipėdoje, Kretingoje, Šilutės rajono miesteliuose. Naujausia Violetos paroda –  Karaliaučiaus ir Gumbinės gubernijų miestelių herbai.

Laisvalaikiu kūrėja ne tik kuria, bet domisi Rusnės istorija, priima salos svečius Etnografinėje žvejo sodyboje, dažnai bendrauja su Lietuvos ir užsienio turistais. Sukauptos žinios ir patirtis turizmo srityje paskatino sukurti pirmuosius suvenyrus  ant stiklo ir keramikos dirbinių piešiant Rusnės simbolius- herbą, žuvį, gandrą…. vėliau tapyba persikėlė ant marškinėlių, medžio dirbinių, žvakių.

Violeta nenustygsta vietoje ir planuoja naują parodą intriguojančiu pavadinimu „Gėlės legendose“.

Sonata Verbučianskė,
Salos etnokultūros ir informacijos centro kultūrinės veiklos vadybininkė

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC