+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Žiema ir šilutiškiai kūrė tikrovišką pasaką…

Pirmąsias dvi gruodžio savaites Šilutės muziejuje vyko tradicinėmis tapusios edukacinės veiklos visiems pageidaujantiems: tradicinių advento vainikų pynimas, kalėdinių eglučių parko kūrimas, kalėdinių žaislų gamyba, dekoravome kalėdinius kepinius ir daug sužinojome, kaip visa tai darė mūsų tėvai ir seneliai. Dar galima aplankyti Nijolės Bendikaitės parodą „Žiemos pasaka“, eksponuojamą muziejuje (senoviniai eglės žaisliukai, atvirukai, šventinės dekoracijos).

Su tradicinio advento vainiko pynimo priešistore, jo pynimo subtilumais ir gražiais pasakojimais supažindino Birutė Servienė, Salos etnokultūros centro direktorė. Pradžioje visi pynė bendrą vainiką, po to – kiekvienas savo ar net po kelis.

Kalėdinių eglučių parkas subūrė veiklai apie 70 eglutes puošiančių bendruomenių. Šiemet eglutes puošėme meduoliais, pagamintais iš keramikos, plastiko ir kt. medžiagų. Buvo net numegztų meduolių… Gražiausia kaimo bendruomenių eglute buvo pripažinta asociacijos „Stubrių jaunimas“ ir kaimo bendruomenės „Stubriai“ eglutė ir jos puošėjai apdovanoti specialiu Šilutės muziejaus prizu.

Lėlininkė Rita Poteliūnienė mokė, kaip pasigaminti eglutės puošmeną – stilizuotą Kalėdų Senelį.  Dar buvo visas Natalijos Kučinskajos kalėdinių kepinių dekoravimo cukraus mase ir kt. „mokslas“. Edukacinės programos sutelkė neįtikėtinai daug šilutiškių. Džiaugiamės, kad jie domisi mūsų etnine kultūra ir yra labai kūrybiški.

Beje, tikriausiai žinote, kad mūsų dvare buvo atidarytas ir Kalėdų Senelio kambarys? Vaikai jame galėjo nusifotografuoti su Kalėdų Seneliu, gauti nuotrauką ir dovanėlę. Pas mus Kalėdų Senelis lankėsi keturias dienas, o vėliau išvyko į Šiaurę. Buvo gausu lankytojų – nuo pačių mažiausių iki jau paūgėjusių. Kambaryje iki Trijų karalių dar galima apsilankyti ir nusifotografuoti Kalėdų Senelio krėsle.

Asta Bartkevičiūtė,
Šilutės muziejaus etnografė